Toiminnanohjausjärjestelmän toimitustavan valintaan liittyvät seikat pk-yrityksen näkökulmasta - Juujärvi, Julius (2021)
Toiminnanohjausjärjestelmät ovat yksi keino saavuttaa kilpailuetua markkinoilla. Järjestelmien hankintaan liittyy kuitenkin suuret riskit, kuten ylittyneet projektikustannukset ja pitkittynyt käyttöönottoprojekti. Toiminnanohjausjärjestelmät on perinteisesti hankittu on-premise järjestelmänä, mutta pilvilaskennan kehittyessä, myös pilvipohjaisia toiminnanohjausjärjestelmiä on tullut saataville. Tässä tutkielmassa, joka toteutetaan kirjallisuuskatsauksena, keskitytään vertailemaan toiminnanohjausjärjestelmien toimitustapoja toisiinsa pk-yrityksen näkökulmasta. Tutkielmassa käydään läpi toiminnanohjausjärjestelmän hyötyjä ja haittoja yleisesti, sekä vertaillaan pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien ja on-premise järjestelmien eroavaisuuksia. Tutkimustuloksena ilmenee, että pilvipohjaisilla toiminnanohjausjärjestelmillä voidaan saavuttaa samat kilpailuedut kuin on-premise toiminnanohjausjärjestelmillä. Kuitenkin pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien kustannukset verrattuna on-premise järjestelmiin ovat huomattavasti pienemmät ainakin elinkaaren alkuvaiheessa. Pilvipohjaiset järjestelmät tarjoavat myös muita etuja yritykselle kuten järjestelmän saavutettavuuden mistä ja milloin vain. On-premise järjestelmän etuja ovat yrityksen kontrolli dataan ja sen sijaintiin, sekä yrityksen mahdollisuudet laajaan järjestelmän kustomointiin.