Urheilujournalismia vai -viestintää? : laadullinen tutkimus urheilulajiliittojen sisällöntuotannosta ja sen suhteesta journalismiin - Karasti, Karla (2020)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata ja analysoida, millaista sisällöntuotantoa suomalaisilla urheilulajiliitoilla on, ja miten liitot kokevat tuottamansa sisällöt suhteessa journalismiin. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla kolmen suomalaisen urheilulajiliiton sisällöntuotannosta vastaavia henkilöitä. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina, ja aineisto on analysoitu teemoittelun avulla. Tutkimuksessa selvisi, että eri lajiliittojen sisällöntuotanto on keskenään melko yhteneväistä, ja sisältöjä tuotetaan pääasiassa liittojen omille verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin. Päävastuu sisällöntuotannosta on usein muutamalla henkilöllä, mutta myös liiton muu henkilöstö sekä freelancerit ovat mukana sisällöntuotannossa. Liittojen sisällöntuotantoa erottaa journalistisista sisällöistä muun muassa kritiikin ja negatiivisuuden välttäminen omissa sisällöissä. Urheilulajiliitot eivät pyri kilpailemaan omalla sisällöntuotannollaan muun median kanssa. Oma sisällöntuotanto koetaan yleisesti median uutisvirtaa täydentäväksi. Yhteistyö niin sanotun valtamedian kanssa koetaan pääpiirteittäin toimivaksi. Toisaalta omalle liitolle tärkeille aiheille toivottaisiin laajempaa mediahuomiota, mitä liitot pyrkivät korvaamaan omalla sisällöntuotannollaan.