Ravitsemuksen yhteys suolistomikrobistoon ja kehon rasvakoostumukseen ylipainoisilla naisilla - Hämäläinen, Jonna (2021)
Tässä pro gradu -tutkimuksessa selvitettiin ravitsemuksen yhteyttä suoliston mikrobiston koostumukseen ja kehon rasvakoostumukseen ylipainoisilla naisilla. Tässä pro gradu tutkielmassa on käytetty aineistoa Munukka ym. (2018) tutkimuksesta “SuoMiLiikunta”. Tutkimusaineisto koostui 17 ylipainoisesta naisesta, joiden keskimääräinen ikä oli 36.8. Tutkimuksen sisäänottokriteerit olivat fyysisesti inaktiivinen elämäntapa ja kehon painoindeksi (body mass index, BMI) > 27,5 kg / m2. Kokonaisenergian ja ravintoaineiden saanti analysoitiin kolmen päivän ruokapäiväkirjoista. Ruokapäiväkirjat käsiteltiin Micro Nutrica-ohjelmiston avulla. Kokonaisrasvamassa (kg), rasvamassa (%) ja viskeraalisen eli sisäelinten ympärysrasvan määrä mitattiin Inbody- laitteella, joka perustuu bioimbedanssi-menetelmään. Osallistujat ottivat itse ulostenäytteet ohjeistuksen mukaan. Näytteistä eristettiin DNA ja analysoitiin mikrobien 16S rRNA -geenin amplikonisekvensoinnilla suoliston mikrobikoostumus käyttäen hyväksi bioinformatiikkaa. Tutkimuksen tilastolliset analyysit tehtiin käyttämällä IBM SPSS Statistics 26 -ohjelmaa. Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimen avulla tutkittiin ravitsemuksen yhteyttä suoliston mikrobistoon ja kehon rasvakoostumukseen. Tuloksissa havaittiin, että ravitsemusmuuttujista kuidun määrällä (g), sokerin määrällä (hiili-hydraatit-tärkkelys-laktoosi) ja sokerin energiamäärällä (kcal) oli eniten tilastollisesti merkitseviä korrelaatioita mikrobien sukujen kanssa. Ravinnon kuidun (g) määrä korreloi eniten positiivisesti Paraprevotella-suvun kanssa. Sokerin määrä (hiilihydraatit-tärkkelys-laktoosi) ja sokerin energiamäärä (kcal) korreloi eniten Bacteroides-suvun kanssa. Tulosten perusteella ravitsemusmuuttujista kuidun ja sokereiden määrällä saattaa olla eniten vaikutusta suoliston mikrobiston koostumukseen. Ravitsemusmuuttujista hiilihydraateilla ja rasvalla oli tilastollisesti merkitsevät korrelaatiot viskeraalisen rasvan kanssa. Johtopäätöksenä tutkimuksessa todetaan, että ravinnon kuidun ja sokereiden määrällä saattaa olla suurin vaikutus suoliston mikrobiston koostumukseen, verrattuna muihin ravitsemusmuuttujiin. Ravitsemuksessa hiilihydraatit ja rasva saattavat vaikuttaa kehon viskeraalisen rasvan määrään. Aihetta tulisi tutkia tarkemmilla ravitsemuspäiväkirjoilla ja isommalla aineistolla, jotta voidaan varmistaa ovatko tulokset luotettavia ja yleistettäviä.