Maahanmuuttajanaisten kotouttamispalvelut ja kotoutuminen - Hiltunen, Jenni (2021)
Kandidaatin tutkielmassani tarkastellaan maahanmuuttajanaisten kotouttamispalveluja sekä kotoutumista. Tutkimuskysymyksen asettelussa viitekehyksenä toimivat käsitteet kaksisuuntainen kotoutuminen ja kulttuurinen integraatio. Hieman alle puolet maahanmuuttajista Suomessa on naisia. Suurimmat syyt maahan muuttoon naisilla ovat perheenyhdistäminen ja avioituminen. Suomessa on voimassa vuonna 2011 käyttöönotettu laki kotoutumisen edistämisestä, jonka tavoitteena on luoda aktiivisuutta ja osallisuutta maahanmuuttajille. Kaksisuuntaisessa kotoutumisessa myös yhteiskunta omaksuu monimuotoisuutta. Ilmiön toteuttajina voivat olla niin yhteiskunnan rakenteet, viranomaistahot, kolmas sektori kuin yksittäiset kansalaiset. Kulttuurisen integraation on todettu olevan monitasoinen prosessi, jossa korostuvat kielen, arvojen sekä normien oppiminen. Tutkimus toteutetaan kuvailevan kirjallisuuskatsauksen menetelmällä.