Kuuntele, opi ja nauti : musiikin kuuntelukasvatus alakoulussa - Björn, Kuisma (2021)
Tutkin kandidaatintutkielmassani musiikin kuuntelukasvatuksen toteutumista peruskoulun 1–6-luokilla. Erityisesti käsittelen sitä, miten alakoululaiset kuuntelevat musiikkia ja miten musiikin kuuntelukasvatus voi tukea oppilaiden musiikkiharrastusta. Vertailen myös kuuntelukasvatuksen roolia eri perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa sekä tarkastelen kuuntelukasvatuksen oppimateriaaleja musiikin oppikirjoista sekä Facebookin opetusryhmistä. Valtaosa ihmisistä kuuntelee musiikkia, mutta oletan, että musiikinopetuksessa tätä ilmeistä musiikin aihealuetta ei hyödynnetä juurikaan. Perinteisesti koulun kuuntelukasvatustehtävät poikkeavat huomattavasti esimerkiksi nuorten mielimusiikista. Huomasin opetusharjoitteluni aikana alakoululaisten innostuvan monipuolisista kuuntelukasvatustehtävistä, joten haluan oppia aiheesta myös ajatellen omaa opettajaminääni. Tutkimusmenetelmänä toimii kirjallisuuskatsaus aiempaan tutkimustietoon. Perustan tutkimukseni teoreettiseen tutkimusotteeseen kuuluvaan deduktiiviseen päättelyyn ja aprioriseen ajatteluun. Tutkimustehtäväni on argumentoida monipuolisen musiikin kuuntelukasvatuksen hyödyistä alakoulun musiikinopetuksessa. Kiinnostukseni kuuntelukasvatusta kohtaan on edelleen kasvanut löydettyäni musiikinkuuntelun psykofyysisiä hyötyjä. Hyödyt, jotka vaikuttavat vahvasti esimerkiksi oppimiseen, keskittyvät erityisesti kuuntelijan mielimusiikin vaikutuksiin. Tutkimuksen perusteella selvisi, että hypoteesini mukaisesti koulun kuuntelukasvatus sekä oppilaiden musiikinkuuntelu eroavat vahvasti toisistaan. Argumentoin tutkielmani tuloksena monipuolisen kuuntelukasvatuksen suurempaan rooliin alakoulussa, erityisesti musiikin oppiaineessa. Kuuntelukasvatuksen hyödyntäminen opetuksessa parantaa oppilaan tunnetaitoja, oppimisen taitoja, musiikillisia taitoja ja luokan yhtenäisyyttä. Täten perustelen musiikin kuuntelukasvatuksen hyötyjä suomalaisen peruskoulun opetussuunnitelmassa. Jatkotutkimuksessani haluan tutkia empiirisesti monipuolisen kuuntelukasvatuksen hyötyjä peruskoulun musiikinopetuksessa.