Yhteinen hyvä, yksityinen paha : parisuhdeväkivallan hyväksyttävyyttä legitimoivat diskurssit parisuhdeväkivalta-aiheisissa verkkokeskusteluissa - Matilainen, Anniina (2020)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka parisuhdeväkivaltaa oikeutetaan diskursiivisesti institutionalisoituneiden toimintatapojen välityksellä. Institutionalisoituneilla toimintatavoilla tarkoitan tässä tutkielmassa rakenteellisia ja vakiintuneita parisuhdeväkivallan legitimointiin vaikuttavia toimintatapoja kuten perinteitä, väkivallan vastuun vähättelyä sekä väkivallan yksityistä luonnetta. Lisäksi tarkastelen väkivaltaisen maskuliinisuuden oikeuttamista osana parisuhdeväkivallan legitimointia. Hyödynnän parisuhdeväkivallan oikeuttamisen tutkimisessa Luc Boltanskin ja Laurent Thévenot’n julkisella argumentoinnilla suoritettuun kiistojen moraaliseen ratkaisuun nojaavan teorian kodin arvomaailmaa. Aineistoni koostuu parisuhdeväkivaltaa käsittelevistä verkkokeskusteluista, joiden katson edustavan internetissä tapahtuvaa julkista argumentointia sekä parisuhdeväkivallan oikeuttamiseen kiinnittyvää julkisesti suoritettua kiistaa. Tutkimuksen analyysimenetelmänä käytän kriittistä diskurssianalyysia, jonka avulla kiinnostukseni kohdistuu erityisesti niihin aineiston dominoiviin ja institutionalisoituneisiin hegemonisiin diskursseihin, jotka tekevät vaihtoehtoisen ei-väkivaltaisen maskuliinisuuden sekä parisuhdeväkivallan delegitimoinnin olemassaolon ja esiintuomisen mahdottomiksi osana parisuhteessa tapahtuvan väkivallan oikeuttamista. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että parisuhteen yksityisenä koettu luonne, avioliiton pyhä ja symbolinen merkitys, parisuhteen perinteet ja normatiiviset toimintatavat sekä nais- ja miesruumiiden erilaisuuksiin perustuvat parisuhdeväkivallan legitimoinnin keinot edustavat yhteiskunnan institutionaaliksi muuttuneita väkivaltaa hyväksyviä käytäntöjä. Lisäksi tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että yhteiseen ja julkiseen hyvään pyrkiminen parisuhdeväkivallan oikeuttamisen perusteena yhdistyy sukupuolten väliseen epäsymmetriseen valta-asetelmaan sekä väkivaltaisen maskuliinisuuden dominoivaan valtapositioon suhteessa kilpaileviin diskursseihin.