Yleisluonteisen tarkastuksen laadunvalvonta - Lindfelt, Suvi (2021)
Tässä tutkielmassa käsitellään Suomessa mahdollisesti käyttöön otettavaa yleisluonteista tarkastusta ja sen laadunvalvontaa. Tutkielman tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, minkälaista laadunvalvonnan tulisi olla ISRE 2400 -standardin mukaisessa yleisluonteisessa tarkastuksessa ottaen huomioon toimeksiannon kevyemmän luonteen. Lisäksi tutkielma lisää ymmärrystä siitä, minkälaista on yleisluonteisen tarkastuksen laatu. Aihetta lähestytään jakamalla teoreettinen viitekehys kahteen osioon. Ensimmäisessä osiossa tutustutaan yleisluonteiseen tarkastukseen ja verrataan sitä tilintarkastukseen. Kappaleessa kuvataan, millä tavoin yleisluonteisen tarkastuksen käyttöönotto on sujunut Suomen verrokkimaissa Tanskassa ja Virossa. Toisen teoriaosion avulla kuvataan tilintarkastuksen ja yleisluonteisen tarkastuksen laatua sekä sisäistä ja ulkoista laadunvalvontaa. Kappaleessa kuvataan tämänhetkistä tilintarkastuksen laadunvalvontaprosessia, jonka järjestäminen on Patentti- ja rekisterihallituksen vastuulla. Tutkimus tapahtui kvalitatiivista menetelmää käyttäen ja haastatteluun osallistui kuusi tilintarkastajaa sekä kaksi asiantuntijaa Suomen Tilintarkastajat ry:stä. Tuloksena havaittiin, että yleisluonteisen tarkastuksen laatu ei juuri poikkea tilintarkastuksen laadusta, sillä lähtökohtaisesti molemmissa laatu tarkoittaa sitä, että tarkastus suoritetaan viitekehyksen eli standardin mukaisesti. Tätä hyödyntäen tutkielman johtopäätöksenä esitettään ehdotus, minkälaista laadunvalvonta voisi tulevaisuudessa olla yleisluonteisen tarkastuksen osalta.