Yhteisöasuminen ja ikääntyneiden osallisuus - Kuitunen, Selja (2020)
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää miten yhteisöasuminen vaikuttaa ikääntyneiden osallisuuteen. Tarkastelemassani yhteisöasumisessa keskeistä on ikääntyneiden aktiivinen rooli yhteisön luojana, kehittäjänä ja avunantajana toisille asukkaille. Käytän tutkielmani teoriapohjana Helka Raivion ja Jarno Karjalaisen osallisuuden osa-alueita, jotka pohjautuvat Erik Allardtin hyvinvoinnin teoriaan. Teoriapohjani kantava ajatus on, että hyvinvoinnin kautta myös osallisuus mahdollistuu. Lähestyn osallisuutta erityisesti toiminnallisen ja yhteisöllisen osallisuuden näkökulmista, kiinnittäen huomiota ikääntyneiden päätösvaltaan, toimijuuteen ja jäsenyyteen osana yhteisöä. Tarkastelen aihetta aiemman tutkimustiedon avulla ja tutkielmani aineisto muodostuu seitsemästä kansainvälisestä ja kolmesta suomalaisesta tutkimusartikkelista.