Reteenin ja pyreenin vaikutus fluoranteenin metaboliaan kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) poikasissa - Salonen, Pihla (2020)
Polyaromaattisia hiilivetyjä (PAH) esiintyy raakaöljyssä sekä orgaanisen aineen epätäydellisen palamisen yhteydessä, mistä ne pääsevät vesistöihin öljypäästöjen sekä ilmalaskeuman seurauksena. Kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) tiedetään metaboloivan PAH:it sytokromi P450-entsyymijärjestelmään (CYP450) kuuluvan CYP1A -entsyymin katalysoimilla hapetus-pelkistysreaktioilla. CYP1A-entsyymiä säätelee aryylihiilivetyreseptori (AhR). Joidenkin PAH:ien tiedetään olevan AhR aktivaattoreitta ja lisäävän CYP1A-entsyymien toimintaa. Tässä työssä käytetyistä yhdisteistä reteeni (Ret, 1-metyyli-7-isopropyylifenantreeni) on vahva AhR aktivaattori ja pyreeni (Pyr) ja fluoranteeni (Flu) ovat heikkoja aktivaattoreita. Flu on myös CYP1Aentsyymin inhibiittori. Tässä Pro gradu -työssä tutkitaan, voiko yhteisaltistus CYP1A-entsyymituotantoa lisäävien AhR-agonistien Ret tai Pyr kanssa vähentää myös CYP1A-inhibiittori Flu konsentraatiota. Työn aineisto on peräisin aikaisemmasta tutkimuksesta, jossa kirjolohen poikasia altistettiin 1, 3 ja 7 päivän ajan yhdisteille Flu (5, 50 ja 500 µg/l), Ret ja Pyr (3,2; 10 ja 32 µg/l) tai seoksille Pyr+Flu ja Ret+Flu (kaikki konsentraatio yhdistelmät). Tässä tutkimuksessa poikaset homogenoitiin ja yhdisteiden pitoisuudet mitattiin korkean erotuskyvyn nestekromatografilla (HPLC) ja fluoresenssidetektorilla. Sekä Pyr- että Ret-pitoisuudet kasvoivat Flualtistuksessa. Pyr-altistuksella ei ollut vaikutusta Flu-pitoisuuksiin, mutta Ret-altistus sai Flu-pitoisuudet laskemaan osassa näytteistä. Tulosten perusteella näyttäisi, että vahva AhR-agonisti voi vähentää CYP1A-inhibiittorin pitoisuuksia kirjolohen poikasissa ja inhibiittori estää myös muiden PAH-yhdisteiden metaboliaa.