Tekoälyn hyödyntäminen nuorten mielenterveyden häiriöissä - Kääriäinen, Laura (2021)
Nuorten mielenterveyshäiriöt ovat iso ja kasvava ongelma, jolla on kauaskantoiset seuraukset niin ihmiselle itselleen, kuin myös koko yhteiskunnalle. Yhteiskunnan menestys tuotannollisesta ja taloudellisesta näkökulmasta riippuu pitkälti ihmisten psyykkisestä pääomasta. Monet mielenterveysongelmat kumpuavat ihmisen elämässä nuoruudesta asti, ja yhä enenevissä määrin mielenterveyden häiriöistä kärsivä on nuori. Nuorten mielenterveyden häiriöissä keskittyminen sekä ongelmien hoitoon, että myös niiden ennaltaehkäisyyn on ensiarvoisen tärkeää. Mielenterveyshäiriöiden kasvaessa on avun olemassaolo entistä niukempaa. Jatkuvasti kehittyvä teknologia tuo mahdollisuuksia hoitaa nuorten mielenterveyden häiriöitä terveyspalveluiden käydessä yhä harvemmiksi. Teknologian avulla ihmisillä on mahdollisuus saada tarvittava apu ja tuki mielenterveyshäiriöiden kasvaviin ongelmiin, ja niiden ennaltaehkäisyyn. Tässä kuvailevassa kirjallisuuskatsauksessa käsittelen tekoälyn roolia, ja mahdollisuuksia nuorten mielenterveyden häiriöissä. Katsauksella haluan tuoda esille tekoälyn nykyisiä rooleja, ja mahdollisuuksia nuorten mielenterveyshäiriöiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Katsauksessa käsittelen myös mielenterveystyössä käytettävän tekoälyn haasteita ja eettisiä kysymyksiä.