Kuukautiskierron vaikutukset maksimivoimaan, tahdonalaiseen lihasaktivaatioon ja nopeusvoimatyyppisen kuormituksen aiheuttamaan väsymykseen - Uimonen, Teemu (2021)
Kuukautiskierron aikana progesteronin ja estrogeenin erityksen määrä vaihtelee, mikä saattaa vaikuttaa mm. maksimivoimaan, väsymiseen ja tahdonalaiseen lihasaktivaatioon. Aiheesta tehdyt tutkimukset ovat osaltaan ristiriitaisia. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli tutkia kuukautiskierron eri vaiheiden vaikutuksia maksimivoimaan, tahdonalaiseen lihasaktivaatioon sekä nopeusvoimatyyppisen kuormituksen aiheuttamaan väsymykseen. Tutkimukseen osallistui 28 aktiivisesti harjoittelevaa naista, iältään 18-37 vuotta. Tutkimuksessa tehdyt voimamittaukset olivat isometrinen maksimivoima jalkadynamometrissa, maksimivoima jalkaprässissä sekä lihastimulaatio dynamometrissa. Tutkimukseen liittyvät voimamittaukset tehtiin neljä kertaa kuukautiskierron eri vaiheissa. Tutkittavat suorittivat voimatestit kuukautisten aikana, follikulaarivaiheessa (7-11 päivää kuukautisten alusta), ovulaation aikana (määritettiin ovulaatiotestillä) ja luteaalivaiheessa (18-22 päivää kuukautisten alusta). Kuukautiskierron vaihe ei vaikuttanut tutkittavien dynaamisessa jalkaprässissä mitattuun maksimivoimaan (p = 0.439). Myöskään isometrisen jalkaprässin MVC tuloksissa ei havaittu merkitseviä eroja absoluuttisissa arvoissa ennen väsytyssarjoja ajan suhteen mittauskertojen välillä (p=0,445). Lepolihasnykäys ei eronnut mittauspisteiden välillä ajan suhteen (p=0.477). Tahdonalainen lihasaktivaatio ei eronnut merkitsevästi ennen väsytyssarjoja mittauspisteiden välillä (p=0.122). Kuukautiskierron vaiheella ei havaittu olevan vaikutusta voimantuottoon, nopeusvoimatyyppisen kuorman aiheuttamaan väsymiseen, eikä tahdonalaiseen lihasaktivaatioon.