The design towards microservices : the case of Netflix - Väänänen, Paavo; Vesterinen, Anton (2020)
Mikropalveluarkkitehtuuri on merkittävimpiä kehityssuuntauksia 2010-luvulla. Tämä tietojärjestemäsuunnittelun arkkitehtuurisuuntaus on yksi vastaus kasvavaan suorituskyvyn ja kehitystyön skaalauksen tarpeeseen etenkin suuremmissa, globaaleissa yrityksissä jotka tuottavat suuren käyttövolyymin alustapalveluja. Alueen tutkimus on toistaiseksi vähäistä, vaikka useat suuret teknologiayritykset (esim. Amazon, Ebay ja Uber) ovat siirtyneet hyödyntämään pilviteknologiaa ja kyseistä arkkitehtuurillista tapaa toteuttaa tietojärjestelmänsä. Netflix kuuluu tähän yritysten joukkoon ja teknologia-alalla sitä pidetään keskeisimpänä suunnannäyttäjänä mikropalveluarkkitehtuuriin siirtymisessä. Netflix on kertonut omasta transformaatiostaan avoimesti niin verkossa kuin erilaisissa tapahtumissakin. Tässä pro gradu -tutkielmassa perehdytään videomuodossa olevaan lähdemateriaaliin, jossa Netflixin avainasemassa olleet asiantuntijat kertovat useista eri näkökulmista ja erilaisiin yksityiskohtiin keskittyen, miten matka monoliittisesta arkkitehtuurista mikropalveluihin tapahtui heidän yrityksessään. Tämän materiaalin pohjalta selvitimme mikropalvelutransformaation pääpiirteet induktiivisen teemoittelun avulla. Pääpiirteitä peilattiin aikaisempaan tutkimukseen tietojärjestelmien pilvimigraatioista tunnistaen tiettyjä eroavaisuuksia transformaation ja geneerisen pilvimigraation välillä. Lisäksi muodostimme videomateriaalin perusteella syy-seuraussuhteita transformaation eri piirteiden välillä luoden Tietojärjestelmäarkkitehtuurin jatkuvuusmallin, joka selittää yritysten tietojärjestelmäarkkitehtuurien välisten transformaatioiden, organisaatiollisen muutoksen ja liiketoiminnan kasvun välisen dynamiikan. Tutkimus nostaa esiin teemoja, joihin Netflixin kaltaisen, mikropalvelutransformaatiota suunnittelevan, yrityksen kannattaa kiinnittää huomiota.