The preventive role of gut microbiota modulating prebiotic xylo-oligosaccharides in non-alcoholic fatty liver disease - Honkanen, Marjaana (2020)
Suolistomikrobiston koostumus on yhdistetty ei-alkoholiperäiseen rasvamaksatautiin (NAFLD). Erityisesti Faecalibacterium prausnitzii -bakteerin runsas määrä suolistossa voi edistää maksan terveyttä. Koska tätä bakteeria ei ole vielä hyväksytty hoitomuodoksi ihmisillä, on tärkeää löytää vaihtoehtoisia keinoja sen luonnollisen määrän lisäämiseksi suolistossa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, voiko ruokaan lisättävillä ksylo-oligosakkarideilla (XOS) lisätä F. prausnitzii - bakteerin määrää suolistossa ja siten ehkäistä NAFLD:n kehittymistä. Lisäksi tutkittiin, välittyvätkö XOS:n mahdolliset vaikutukset maksaan rasva- aineenvaihdunnan, insuliinisignaloinnin tai tulehdusvasteen muutosten kautta. Tutkimuksen näytteet saatiin eläinkokeesta, jossa rasvaisella tai vähärasvaisella ruokavaliolla olleiden rottien ruokaan joko lisättiin tai ei lisätty XOS:ia 12 viikon ajan ennen lopetusta. F. prausnitzii -bakteerin määrää suolistossa sekä geenien ja signalointiproteiinien ilmentymistasoja maksassa ja epididymaalisessa rasvakudoksessa tutkittiin kvantitatiivisella polymeraasiketjureaktiolla ja vasta-aineiden avulla proteiininäytteistä. Maksan rasvapitoisuus määritettiin Oil Red O –värjäyksellä ja rasvojen uutolla. Rasvainen ruokavalio aiheutti NAFLD:n rotille ja XOS lisäsi F. prausnitzii -bakteerin määrää suolistossa molemmilla ruokavalioilla. XOS vähensi maksan rasvoittumista rasvaisella ruokavaliolla rasvahappojen hapettumista katalysoivan entsyymin, β-hydroksiasyyli-KoA-dehydrogenaasin, lisääntyneestä aktiivisuudesta johtuen. XOS kuitenkin lisäsi epididymaalisen rasvakudoksen tulehdusta. Tulosten perusteella XOS on potentiaalinen prebiootti, jota voisi käyttää maksan rasvoittumisen ehkäisemisessä. XOS:n mahdollisia haitallisia sivuvaikutuksia tulisi kuitenkin tutkia tarkemmin.