Psykoterapeutti asiantuntijana : miten psykoterapeutti vastaa asiakkaan kysymyksiin? - Kuusela, Merja (2018)
Tutkimus selvitti, miten psykoterapeutti vastaa asiakkaan kysymyksiin ja millaista asiantuntijuutta vastaukset ilmaisevat. Etenkin kognitiivisessa psykoterapiassa terapeutit tekevät asiakkailleen kysymyksiä, sen sijaan asiakkaan terapeutille esittämät kysymykset ovat harvinaisempia kuin terapeutin kysyminen. Näin siis myös terapeutin vastaaminen asiakkaan kysymyksiin on suhteellisen harvinaista. Aineisto koostui yhden pitkän kognitiivisen psykoterapian lopetusvaiheen istuntojen ääninauhoituksista. Aineistosta löydettiin 16 vuorovaikutuskatkelmaa, joissa asiakas esittää terapeutille kysymyksen, johon terapeutti vastaa. Menetelmänä oli keskustelunanalyysi, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen tarkastelun hetki hetkeltä. Tulokset osoittivat psykoterapeutin vastaavan asiakkaan kysymyksiin kolmella eri tavalla. Ensimmäisessä vastaustavassa psykoterapeutti vastaa asettumalla asiantuntijaksi suhteessa omiin kokemuksiinsa ja ajatuksiinsa kertoen niistä. Toisessa vastaustavassaan terapeutti ei tarjoa suoraan sitä tietoa, mitä asiakas kysymyksellään haki, vaan kertoo yleisluontoisen periaatteen. Kolmannessa vastaustavassa psykoterapeutti ei tarjoa sitä tietoa, mitä asiakas haki, eikä myöskään asetu asiantuntijaksi. Psykoterapeutin toimintaa voidaan pitää asiantuntijuuden ja tiedollisten rajojen opettamisena. Samalla psykoterapeutti selventää minuuden rajoja. Tuloksia ei voida yleistää tämän aineiston ulkopuolelle, mutta ne näyttävät yhden psykoterapeutin tavan vastata asiakkaansa kysymyksiin.