Miksi leijonat ovat harmaita? : leojen kokemuksia leo- ja lionstoiminnasta - Jaatinen, Kati (2020)
Tutkimuksessa käsitellään leojen ja viimeisen 10 vuoden aikana leoina toimineiden jäsenten osallistumista, sitoutumista ja motivaatiota liittyen vapaaehtoiseen palvelutoimintaan Suomessa. Leot ovat maailmanlaajuisesti tunnetun lionsjärjestön nuorisoaktiviteetti, joita on lionstoiminnan ohella tutkittu Suomessa vähän. Tämä tutkimus täyttää yhteiskunnallisen tutkimuksen kenttää hyvään tähtäävän palvelutoiminnan osa-alueella. Tutkimuksessa etsitään syitä, jotka vaikuttavat leotoimintaan sitoutumiseen, toiminnassa jatkamiseen sekä siihen, millaista lionstoiminnan tulisi olla, jotta se vastaisi paremmin nuorempien ajankäytöllisiin tarpeisiin. Tutkittavien näkemykset ja kokemukset leo- ja lionstoiminnasta auttavat ymmärtämään, miksi niin harva jatkaa lionsiksi oman leouran päätyttyä. Tutkimuksen teoreettiset näkökulmat pohjaavat aiempiin tutkimuksiin, jotka käsittelevät osallistumisen muuntumista episodisemmaksi, vapaaehtoisten motiiveja, sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä ja sektorien hybridisoitumista. Aineisto on kerätty sähköisellä kyselyllä vuoden 2020 alussa ja se on analysoitu teoriasidonnaista sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tämän tutkimuksen tutkimustuloksista voidaan päätellä, että vastaajat, joille lionstoiminnan käytänteet ja tavat ovat osin tuttuja, osallistuisivat todennäköisemmin toimintaan, joka on muodoltaan vähemmän sitovaa ja epäformaalimpaa sekä luonteeltaan modernimpaa. Nykyiseen lionsien jäsentilanteeseen vastaajien mielestä vaikuttaa kutsujärjestönä toimiminen, työelämälähtöisyys ja olemassa olevien klubien jäsenten korkea keski-ikä. Tutkimustuloksia on mahdollista hyödyntää lionstoiminnan kehittämisessä otteella, joka tukee uudempien sukupolvien näkemyksiä ja toiveita palvelumuotoiseen vapaaehtoistyöhön- ja toimintaan liittyen.