Turvallisuusstressi ja työntekijöiden tietoturvakäyttäytyminen : aiheuttajat, vaikutukset ja ennaltaehkäiseminen - Mertenheimo, Roni (2021)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee turvallisuusstressiä, sen aiheuttajia ja vaikutuksia yrityksen työntekijöiden tietoturvakäyttäytymiseen. Tutkielmassa esitellään lisäksi organisaatiotason keinoja turvallisuusstressin ennaltaehkäisemiseen ja sitä kautta työntekijöiden tietoturvakäyttäytymisen parantamiseen. Turvallisuusstressi on stressaavista tietoturvakäytänteiden turvallisuusvaatimuksista aiheutuvaa ylikuormitusta, monimutkaisuutta ja epävarmuutta. Se aiheut-taa työntekijöissä uupumusta, turhautuneisuutta ja negatiivisia asenteita tietoturvakäytänteitä noudattamista kohtaan. Turvallisuusstressillä on lisäksi selkeä yhteys yrityksen tietoturvakäytänteiden rikkomisen ja noudattamatta jättämisen kanssa. Se johtaa työntekijöissä usein neutralisaatioreaktioihin, joilla työntekijät järkeistävät tietoturvakäytänteiden rikkomisen. Työntekijöiden koulutus, tietoturvakäytänteiden selkeyttäminen ja työntekijöiden osallistaminen uusien tietoturvakäytänteiden suunnitteluun ovat turvallisuusstressiä ennaltaehkäiseviä tekijöitä. Lisäksi tietoturvakäytänteitä toteuttavien teknisten ratkaisujen kehittäminen ja tarkoin harkitun tietoturvakäytänteiden noudattamatta jättämisen havaittiin olevan turvallisuusstressiä ennaltaehkäiseviä tekijöitä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja lähteiden etsinnässä on käytetty useita tietojärjestelmätieteen tieteellisten artikkeleiden tietokantoja.