Lean startup sekä pivotoinnin vaikutukset ohjelmisto startupien menestymiseen - Heinonen, Taavi (2021)
Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella kuinka lean startup metodologiaan kuuluva pivotointi on vaikuttanut kolmen tutkimukseen valitun ohjelmisto startup-yrityksen suoriutumiseen. Tutkielmassa taustoitettiin sekä lean startupin että lean metodologioiden käsitteitä ja perehdyttiin niiden historiaan kuin myös aiheesta tehtyyn tutkimukseen. Myös lean metodologioihin lukeutuvan pivotoinnin määritelmää käsiteltiin tutkielmassa sekä tarkasteltiin sen soveltamista tuloksineen kolmen startup-yrityksen toiminnassa. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa havaittiin, että pivotoinnin hyödyntämisellä on ohjelmistoalan startup-yritysten toiminnassa moninaisia vaikutuksia. Osan toimintaa se on edistänyt ja tukenut niiden menestymistä, toisten toimintaan taas se ei ole tuonut parannusta. Tutkielman lopputuloksena havaittiin, että startup-yrityksen menestykseen vaikuttavat monenlaiset eri tekijät, eikä pivotoinnin käyttäminen sen toiminnassa ole aina riittävä toimenpide menestyksen saavuttamiseksi.