Vanhemmaksi koronavirusepidemian varjossa - Kuusiaho, Inka-Liisa (2020)
Pro gradu -tutkimuksessa selvitettiin, miten ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat kokevat koronavirusepidemian vaikuttaneen vanhemmuuteen valmistautumiseen, erityisesti yhteisvanhemmuuden kehittymisen näkökulmasta. Pro gradu -tutkimus on osa Suomen akatemian Yhteisvanhemmuuteen oppimassa- tutkimushanketta. Haastatteluaineisto kerättiin huhti-elokuussa 2020 ja toteutettiin etäyhteyksin. Tutkimukseen osallistui 11 odottavaa paria. Aineistonkeruun alkuvaiheessa elettiin poikkeuslain aikaa. Kesän mittaan rajoituksia höllennettiin, loppukesällä huoli epidemian toisesta aallosta alkoi lisääntyä. Analyysissa hyödynnettiin sisällönanalyysia ja temaattista lähestymistapaa. Tutkimukseen osallistuneet odottavat vanhemmat kokivat, että koronaepidemia ja rajoitustoimet vaikeuttivat vanhemmaksi valmistautumista ja yhteisvanhemmuuden alkutaivalta. Toimet, joilla isien osallistumista jouduttiin rajoittamaan, herättivät voimakkaita tunteita ja ne koettiin epätasa-arvoistavina. Kun palveluita karsittiin, kokivat odottavat jäävänsä myös tiedosta paitsi. Osa odottavista vanhemmista koki jäävänsä ilman yhteiskunnan tarjoamaa tukea. Poikkeuslain aikaan odottavat vanhemmat joutuivat rajoittamaan yhteydenpitoa lähipiiriinsä, jolloin myös läheisiltä ja vertaisilta saadun tuen koettiin jäävän puutteelliseksi. Koronaepidemian koettiin tuovan uusia stressin aiheita odottavien vanhempien elämään, sillä epävarmuus kasvoi. Positiivisena asiana koronaepidemia ja sen rajoitukset koettiin siltä osin, että kiire vähentyi, parisuhdeaika lisääntyi ja osittain pakollisiksi koetut sosiaaliset menot loppuivat.