Pienenevät perhekoot alhaisen syntyvyyden Suomessa : mitkä tekijät ovat yhteydessä perheiden lapsilukuun? - Kettunen, Iida (2020)
Pro gradu -tutkielmassa tutkittiin perheiden lapsilukua ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Tämä on tärkeää, jotta voidaan ymmärtää syntyvyyden laskua, joka on seurausta lapsettomuuden lisäksi perhekokojen pienenemisestä. Tässä pro gradu -tutkielmassa haluttiinkin tarkastella alhaisen syntyvyyden syistä perheiden lasten määrän vähenemistä. Tutkielmassa kuvailtiin yksilapsisia perheitä ja verrattiin niitä useamman lapsen perheisiin. Tutkimusaineisto koostui 1282 noin neljävuotiaan lapsen äidin kyselylomakevastauksista, jotka kerättiin osana ChildCare-hanketta vuonna 2019. Aineisto analysoitiin kvantitatiivisin menetelmin tarkastelemalla tunnuslukuja ja hajontoja sekä logistisella regressioanalyysilla. Tulokset osoittivat vanhemman perhemuodon ja pääasiallisen toiminnan olevan yhteydessä perheen lapsilukuun. Sen sijaan koulutustasolla, iällä, kokemuksella omasta hyvinvoinnista, arviolla perheen taloudellisesta tilanteesta tai käsityksellä varaiskasvatuksen laadusta tätä yhteyttä ei ollut. Tutkimuksen pohjalta voidaan ajatella, että edellä mainitut vanhempien ja perheen tilannetta koskevat tausta- ja olosuhdetekijät olivat yhteydessä perheen lapsilukuun. Siihen liittyy myös monia muita, tämän tutkimuksen tarkastelun ulkopuolelle jääviä asioita. Ilmiön syvempi ymmärtäminen vaatisi monipuolisempia tutkimusasetelmia ja isien näkemysten huomioimista.