Journalismin tulevat tekijät : journalistiikan opiskelijoiden näkemyksiä alansa tulevaisuudesta - Sopanen, Milena (2020)
Journalismin tutkimusta on lävistänyt jo usean vuosikymmenen ajan puhe journalismin kriisistä: niin median tuottaminen kuin kulutus ovat muuttuneet, ja journalismin täytyy uudelleenmääritellä paikkansa alalla. On kuitenkin esitetty, että journalismi ei ole kriisissä, vaan se mukautuu sitä ympäröivään yhteiskuntaan ja sen viestintä- ja informaatiotarpeisiin sopivaksi. Lisäksi jatkuvan pohdinnan aiheena on journalistiikan ydinkysymys: mitä on journalismi? Kaiken tämän keskellä ovat journalistiikan opiskelijat, joista usea aikoo tulevaisuudessa työskennellä nimenomaan toimittajina. Tämä tutkimus kartoittaa neljän suomalaisen korkeakoulun journalistiikan opiskelijoiden ajatuksia journalismin nykytilasta ja tulevaisuudesta. Tutkimusmenetelmänä oli kyselytutkimus. Tutkimusta ohjaavat kysymykset olivat: onko journalismin kriisidiskurssilla vaikutusta opiskelijoiden motivaatioon alalle hakeutumiseen tai käsitykseen journalismin yhteiskunnallisesta arvosta? Miten journalistiikan koulutus vaikuttaa opiskelijoiden näkemyksiin journalismin yhteiskunnallisesta asemasta? Kyselyyn vastasi yhteensä 47 opiskelijaa. Enemmistö vastaajista (38 %) oli opintojensa alkuvaiheessa, olivat olleet journalistisessa työssä korkeintaan puoli vuotta (53 %), ja heidän tavoitteenaan oli tulla toimittajiksi (76 %). Vastausaineiston perusteella journalistiikan opiskelijat ovat erittäin tietoisia alansa haasteista: hyvin suuressa osassa avoimista vastauksista mainittiin huoli vakituisen työn löytämisestä, freelancer-työstä ja nollasopimuksista. Opiskelijoilla oli vastakkaisia käsityksiä opintoympäristön vaikutuksista heidän käsityksiinsä: jotkut sanoivat korkeakouluympäristön luoneen liioittelevan negatiivisen kuvan alan tilanteesta, toisten mielestä liian positiivisen. Tutkimuksen tuloksia ei voi täysin yleistää suoraan kaikkia Suomen journalistiikan opiskelijoita koskevaksi, koska otanta on verrattain pieni, eikä sisällä yhtä journalistiikan opetusta tarjoavaa suomalaista korkeakoulua. Jatkotutkimusaiheet tämän tutkimuksen pohjalta voisi pyrkiä kartoittamaan mahdollista korrelaatiota työ- tai opintokokemuksen sekä sen välillä, miten journalistiikan opiskelija suhtautuu journalismin kriisidiskurssiin.