Esineiden internetiä hyödyntävät ratkaisut ja niiden haasteet ikäihmisen itsenäisen elämisen tuessa - Sundelin, Mikko (2020)
Esineiden internet tarjoaa useille eri toimialoille merkittäviä uusia ratkaisuja sekä tehostaa vanhoja toimintoja. Yksi näistä toimialoista on ikäihmisten itsenäisen elämisen tukeminen. Väestön jatkaessa vanhentumistaan hoidon tarve kasvaa merkittävästi ja käytettävissä olevat resurssit eivät pysy tarpeen mukana. Resurssipulan avuksi ikäihmistä voidaan tukea asumaan itsenäisesti pidempään tukemalla asumista erilaisilla esineiden internetin tuomilla ratkaisuilla. Ratkaisut auttavat ikäihmistä eri osa-alueilla arjen toimista turvallisuuteen. Ratkaisuilla on myös omat haasteensa. Tämä kirjallisuuskatsauksena suoritettu tutkielma tarkastelee, millaisia ratkaisuja ikäihmisen itsenäisen elämisen tueksi on tarjolla sekä millaisia haasteita ratkaisut sisältävät. Tutkielmassa aluksi käydään läpi ikäihmisten määrän kasvua ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisesti sekä tarkastellaan tarkemmin tilannetta Suomessa ja ikääntymisen vaikutuksia hoitopalveluihin. Tämän lisäksi tarkastellaan esineiden internetin määritelmää, mahdollistavia teknologioita sekä arkkitehtuuria. Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että esineiden internet tarjoaa useita eri ratkaisuja eri toimialueilla ikäihmisten itsenäisen elämisen tueksi. Merkittävä osa tutkimuksista ja ratkaisuista keskittyvät terveyden ja turvallisuuden takaamisen ratkaisuihin ja hyödyntävät useita eri lähestymistapoja. Esineiden internetin tarjoama turvallisempi itsenäinen eläminen vähentää hoitokuluja, mahdollistaa omassa asunnossa pidempään asumisen ja antaa ikäihmiselle vapauden toimia itsenäisesti. Haasteita on kuitenkin useita niin teknologian tasolla kuin myös ratkaisujen omaksumisessa ja käytössä.