Helsingin pörssin sijoituspalveluyritysten toimitusjohtajien palkitseminen - Pakkanen, Joonatan (2020)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee Helsingin pörssin varainhoitoyhtiöiden toimitusjohtajien palkitsemista. Mukana olevat case-yhtiöt ovat: eQ, CapMan, Evli, Taaleri ja United Bankers. Tutkimuksen aineisto on kerätty varainhoitoyhtiöiden julkisista palkka- ja palkkioselvityksistä, vuosikertomuksista sekä muista tilinpäätöstiedoista. Tämän aineiston aikajakso sijoittuu vuosille 2015–2019. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää sijoitustoimialan toimitusjohtajien kokonaispalkitsemisen muodostumista kokonaisvaltaisesti sekä selvittää miten toimitusjohtajien kokonaispalkkiot muuttuvat yrityksen osakekohtaisen tuloksen muuttuessa. Tutkimuksessa käydään läpi myös corporate governancen näkökulmaa sekä yritysten taloudellista suoriutumista tilikausien aikana. Taloudellisen suoriutumisen mittareina käytetään liikevaihdon kehitystä, osakekohtaista tulosta ja oman pääoman tuottoprosenttia. Tutkimus on toteutustavaltaan tapaustutkimus, jossa tietoa haetaan tarkasti ja monipuolisesti yksittäisestä tapauksesta tai pienestä joukosta toisiinsa liittyviä tapauksia. Tuloksista selviää, että Helsingin pörssin varainhoitoyhtiöiden toimitusjohtajien kokonaispalkitseminen muodostuu kiinteästä peruspalkasta, mahdollisesta tulospalkkioista ja lisäeläkejärjestelmästä. Myös osakepohjaisia kannustinjärjestelmiä käytetään toimitusjohtajan pitkäaikaisen sitouttamisen välineenä. Tulosperusteisen palkitsemisen käyttö vaihtelee yritysten välillä. eQ ja CapMan ovat hyödyntäneet muihin yrityksiin verrattuna runsaimmin tulosperusteista palkitsemista. Case-yhtiöiden osakekohtaisen tuloksen muutokset vaikuttavat toimitusjohtajien palkitsemiseen, mutta maksettaviin kokonaispalkkioihin vaikuttaa eniten yrityksen markkina-arvo. Käytettävistä mittareista osakekohtainen tulos ennustaa palkitsemisen kehitystä kaikista parhaiten. Kuitenkaan yritysten toimitusjohtajien palkkiot eivät muutu tasaisessa suhteessa osakekohtaisen tuloksen kanssa. Kokonaisuudessaan varanhoitotoimialan toimitusjohtajien mediaaniansiot ovat selvästi pienempiä Helsingin pörssin yleiseen mediaanitasoon verrattuna.