Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi case Semma Oy

Ruoantuotanto aiheuttaa huomattavan määrän, 25–35 %, kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista. Suomessa opiskelija- ja työpaikkaravintoloilla on merkittävä rooli ihmisten päivittäisessä syömisessä ja siksi niillä on myös keskeinen asema ruokajärjestelmän ilmastovaikutusten pienentämisessä. T...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Latva-Hakuni, Elli
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2020
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/73602
_version_ 1826225777100718080
author Latva-Hakuni, Elli
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Latva-Hakuni, Elli Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Latva-Hakuni, Elli Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Latva-Hakuni, Elli
datasource_str_mv jyx
description Ruoantuotanto aiheuttaa huomattavan määrän, 25–35 %, kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista. Suomessa opiskelija- ja työpaikkaravintoloilla on merkittävä rooli ihmisten päivittäisessä syömisessä ja siksi niillä on myös keskeinen asema ruokajärjestelmän ilmastovaikutusten pienentämisessä. Tehokkaiden ilmastotoimien toteuttaminen edellyttää kuitenkin ravintoloiden toiminnasta aiheutuvien ilmastovaikutusten selvittämistä. Tässä työssä määritin Jyväskylän yliopistolla ruokapalveluita tuottavan Semma Oy:n hiilijalanjäljen. Hiilijalanjälki kuvaa tietyn rajattavissa olevan kokonaisuuden, kuten yrityksen, yksilön tai tuotteen, ilmastovaikutusta. Lisäksi laskin erilaisia päästövähennysskenaarioita siitä, millaisilla toimenpiteillä Semman olisi mahdollista vähentää 30 %, 50 % ja 65 % nykyisistä päästöistä. Semman hiilijalanjälki oli yhteensä 2281 CO2- ekvivalenttitonnia. Suurin päästölähde oli ruokahankinnat, joka muodosti 85 % kaikista päästöistä. Toisena oli energia 8 % osuudella hiilijalanjäljestä. Muiden päästölähteiden, eli hankintojen, palveluiden, työmatkaliikenteen, jätteiden sekä veden, vaikutus hiilijalanjälkeen oli pieni. Semman hiilijalanjälkeä olisi mahdollista pienentää 65 %, mikäli ruoka olisi kokonaan kasviperäistä, ruokahävikkiä ei syntyisi ja energia ja liikenne olisivat päästötöntä. Opiskelija- ja työpaikkaravintolat voivat tehdä merkittäviä päästövähennyksiä etenkin ruokahankinnoista, esimerkiksi muokkaamalla ruokalistoja enemmän kasvispainotteisemmiksi. The global food system is responsible for a significant amount, 25-35 %, of all human-induced greenhouse gas emissions. Student and workplace canteens have a good opportunity to promote actions towards a more climate-friendly food sector since these canteens have a big role in the everyday eating of Finnish people. Better knowledge of the climate impact of student and workplace canteens is essential to identify the best practices for the mitigation of greenhouse gas emissions. In this thesis I defined the carbon footprint of Semma university canteens. Carbon footprint describes the climate impact of a certain unit such as product, company, or person. Based on these results I calculated three different emission reduction scenarios. The carbon footprint of Semma was 2281 tonnes of carbon dioxide equivalent. The biggest source of emissions was food procurements that formed 85 % of the carbon footprint. The second biggest source was energy with an 8 % share of the carbon footprint. The rest of the emissions were caused by procurements, services, business travels, and commuting, waste, and water, in that order. If all food is plant-based, no food waste is generated and energy and traffic are emission-free, the emission reduction will be 65 % of the current carbon footprint. The best way for student and workplace canteens to mitigate their climate impact is through food procurements, for example shifting towards a more plant-based menu.
first_indexed 2021-01-14T21:01:31Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "El Geneidy, Sami", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Halme, Panu", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kortetm\u00e4ki, Teea", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Raippalinna, Liia-Maria", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Latva-Hakuni, Elli", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2021-01-14T07:38:37Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2021-01-14T07:38:37Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2020", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/73602", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Ruoantuotanto aiheuttaa huomattavan m\u00e4\u00e4r\u00e4n, 25\u201335 %, kaikista ihmisen\ntuottamista kasvihuonekaasuista. Suomessa opiskelija- ja ty\u00f6paikkaravintoloilla on\nmerkitt\u00e4v\u00e4 rooli ihmisten p\u00e4ivitt\u00e4isess\u00e4 sy\u00f6misess\u00e4 ja siksi niill\u00e4 on my\u00f6s keskeinen\nasema ruokaj\u00e4rjestelm\u00e4n ilmastovaikutusten pienent\u00e4misess\u00e4. Tehokkaiden\nilmastotoimien toteuttaminen edellytt\u00e4\u00e4 kuitenkin ravintoloiden toiminnasta\naiheutuvien ilmastovaikutusten selvitt\u00e4mist\u00e4. T\u00e4ss\u00e4 ty\u00f6ss\u00e4 m\u00e4\u00e4ritin Jyv\u00e4skyl\u00e4n\nyliopistolla ruokapalveluita tuottavan Semma Oy:n hiilijalanj\u00e4ljen. Hiilijalanj\u00e4lki\nkuvaa tietyn rajattavissa olevan kokonaisuuden, kuten yrityksen, yksil\u00f6n tai\ntuotteen, ilmastovaikutusta. Lis\u00e4ksi laskin erilaisia p\u00e4\u00e4st\u00f6v\u00e4hennysskenaarioita\nsiit\u00e4, millaisilla toimenpiteill\u00e4 Semman olisi mahdollista v\u00e4hent\u00e4\u00e4 30 %, 50 % ja 65\n% nykyisist\u00e4 p\u00e4\u00e4st\u00f6ist\u00e4. Semman hiilijalanj\u00e4lki oli yhteens\u00e4 2281 CO2-\nekvivalenttitonnia. Suurin p\u00e4\u00e4st\u00f6l\u00e4hde oli ruokahankinnat, joka muodosti 85 %\nkaikista p\u00e4\u00e4st\u00f6ist\u00e4. Toisena oli energia 8 % osuudella hiilijalanj\u00e4ljest\u00e4. Muiden\np\u00e4\u00e4st\u00f6l\u00e4hteiden, eli hankintojen, palveluiden, ty\u00f6matkaliikenteen, j\u00e4tteiden sek\u00e4\nveden, vaikutus hiilijalanj\u00e4lkeen oli pieni. Semman hiilijalanj\u00e4lke\u00e4 olisi mahdollista\npienent\u00e4\u00e4 65 %, mik\u00e4li ruoka olisi kokonaan kasviper\u00e4ist\u00e4, ruokah\u00e4vikki\u00e4 ei\nsyntyisi ja energia ja liikenne olisivat p\u00e4\u00e4st\u00f6t\u00f6nt\u00e4. Opiskelija- ja ty\u00f6paikkaravintolat\nvoivat tehd\u00e4 merkitt\u00e4vi\u00e4 p\u00e4\u00e4st\u00f6v\u00e4hennyksi\u00e4 etenkin ruokahankinnoista,\nesimerkiksi muokkaamalla ruokalistoja enemm\u00e4n kasvispainotteisemmiksi.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "The global food system is responsible for a significant amount, 25-35 %, of all\nhuman-induced greenhouse gas emissions. Student and workplace canteens have a\ngood opportunity to promote actions towards a more climate-friendly food sector\nsince these canteens have a big role in the everyday eating of Finnish people. Better knowledge of the climate impact of student and workplace canteens is essential to identify the best practices for the mitigation of greenhouse gas emissions. In this thesis I defined the carbon footprint of Semma university canteens. Carbon footprint describes the climate impact of a certain unit such as product, company, or person. Based on these results I calculated three different emission reduction scenarios. The carbon footprint of Semma was 2281 tonnes of carbon dioxide equivalent. The biggest source of emissions was food procurements that formed 85 % of the carbon footprint. The second biggest source was energy with an 8 % share of the carbon footprint. The rest of the emissions were caused by procurements, services, business travels, and commuting, waste, and water, in that order. If all food is plant-based, no food waste is generated and energy and traffic are emission-free, the emission reduction will be 65 % of the current carbon footprint. The best way for student and workplace canteens to mitigate their climate impact is through food procurements, for example shifting towards a more plant-based menu.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2021-01-14T07:38:37Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2021-01-14T07:38:37Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2020", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "97", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokapalvelut", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Opiskelija- ja ty\u00f6paikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden v\u00e4hent\u00e4miseksi : case Semma Oy", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202101141080", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ymp\u00e4rist\u00f6tiede", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Environmental science", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.collaborator", "value": "business", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "collaborator", "schema": "yvv"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "yvv.contractresearch.initiative", "value": "university", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "initiative", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "40151", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "henkil\u00f6st\u00f6ravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "opiskelijaravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvihuonekaasut", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "hiilijalanj\u00e4lki", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ilmastovaikutukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_73602
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:49Z
main_date 2020-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2020
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/6a1be443-6b8d-4073-9774-20cb0e51b175\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202101141080.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2020
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Latva-Hakuni, Elli Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy ruokapalvelut Ympäristötiede Environmental science 40151 henkilöstöravintolat opiskelijaravintolat kasvihuonekaasut hiilijalanjälki ilmastovaikutukset
title Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy
title_full Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy
title_fullStr Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy
title_full_unstemmed Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy
title_short Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi
title_sort opiskelija ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi case semma oy
title_sub case Semma Oy
title_txtP Opiskelija- ja työpaikkaravintoloiden ilmastovaikutukset ja toimenpiteet niiden vähentämiseksi : case Semma Oy
topic ruokapalvelut Ympäristötiede Environmental science 40151 henkilöstöravintolat opiskelijaravintolat kasvihuonekaasut hiilijalanjälki ilmastovaikutukset
topic_facet 40151 Environmental science Ympäristötiede henkilöstöravintolat hiilijalanjälki ilmastovaikutukset kasvihuonekaasut opiskelijaravintolat ruokapalvelut
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/73602 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202101141080
work_keys_str_mv AT latvahakunielli opiskelijajatyöpaikkaravintoloidenilmastovaikutuksetjatoimenpiteetniidenvähentäm