Estejuoksutapahtumien suosion jäljillä : ExtremeRun -estejuoksutapahtuman osallistujaprofiili ja osallistumisen motiivit - Perkiö, Heli (2020)
Suomessa ja muualla maailmassa elettiin 2000-luvun alkupuolella suurta maratonbuumia, mutta 2010-luvulle tultaessa maratonien (suurin) suosio on hiipunut, ja osallistujiin vetoaa entistä enemmän erilaiset vaihtoehtoiset juoksutapahtumat. Suomalaiset ovat ”hurahtaneet” estejuoksutapahtumien eli OCR-tapahtumien (Obstacle Course Racing) ihmeelliseen maailmaan. Puhutaan ilmiöstä, joka lähti räjähdysmäisesti leviämään Yhdysvalloissa, saavuttaen lopulta myös pähkähullut suomalaiset.