Organisaation rakentuminen edunvalvontakentällä : organisaatiotutkimus Suomen lähi- ja perushoitajaliitosta - Korpi, Miika (2020)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka Suomen lähi- ja perushoitajaliitto (SuPer) on muodostettu organisaationa. SuPerin rakentumista tarkastellaan organisaatioteorioiden lähtökohdista sekä organisaation sisäisten valtasuhteiden näkökulmasta käsin. Tutkimuksen teoriapohjana on käytetty yleisiä organisaatioteoreetikkoja, kuten Mintzberg, Daft ja Hofstede. Tutkimusta varten tehtyjä haastatteluja analysoidaan laadullisella aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä sekä vertailevalla tutkimusmetodilla. Tutkimuksen aineiston muodostavat organisaation sisäiset pöytäkirjat sekä 17 haastattelua, jotka toteutettiin syksyllä 2019. Tutkimus on jäsennelty kahteen erilliseen analyysiosioon. Aluksi SuPeria analysoidaan organisaatiorakenteellisella tasolla ja tämän jälkeen siirrytään tutkimushaastatteluiden analyysiin. Organisaatiorakenteen ja haastattelujen keskeisimmät tulokset avataan luvussa 7. Yhteenveto. Keskeistä tutkimuksessa on organisaation sisäisten valtasuhteiden hahmottaminen organisaation eri toimintakentillä. Näitä sektoreita ovat esimerkiksi viestintä, kokoukset sekä johtaminen. Tutkimustulokset osoittavat selkeästi sen, kuinka Suomen lähi- ja perushoitajaliitto rakentuu yksikköjakoiseksi asiantuntijaorganisaatioksi. Vallankäytön ja työpaikkademokratian näkökulmasta on merkittävää huomata se, kuinka erilaisin tavoin organisaation eri hierarkiatasoilla työskentelevät ihmiset suhtautuvat sekä havaitsevat valtaa ja valtasuhteita. Taustatutkimuksen perusteella ammattiliittoja on tutkittu erittäin vähän, jos ollenkaan, organisaatioteorian näkökulmasta.