Käyttöliittymäsuunnittelu turvallisuuskriittisissä järjestelmissä - Lehtovaara, Lassi (2020)
Turvallisuuskriittinen järjestelmä on järjestelmä, jonka pettäminen tai epäonnistuminen voi aiheuttaa ihmishenkien menetystä tai merkittävää haittaa ympäristölle. Järjestelmien kriittisyyden vuoksi yksi olennainen tekijä turvallisuuskriittisissä järjestelmissä on niiden käyttöliittymä. Huonosti suunniteltu käyttöliittymä voi johtaa siihen, että käyttäjä tekee virheen josta voi aiheutua haittaa ihmisille, omaisuudelle tai ympäristölle. Ihminen on usein turvallisuuskriittisten järjestelmien heikoin lenkki, jonka takia ihmisen ja teknologian väliseen vuorovaikutukseen tulisi panostaa tällaisten kriittisten virheiden välttämiseksi. Tämä tutkielma keskittyy tutkimaan suunnittelussa huomioitavia asioita. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jossa on käytetty lähteinä ajankohtaisia ja aiheen kannalta merkittäviä tieteellisiä lähteitä. Tutkielma pyrkii vastaamaan tutkimuskysymykseen: mitä tulee huomioida turvallisuuskriittistä käyttöliittymää suunnitellessa?