Älytelevisioiden tietovuodot - Siljander, Kimmo (2020)
Älytelevisioiden kehitys on ollut todella nopeaa viimeisten vuosien aikana. Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan älytelevisioiden mahdollisia tietovuotoja että yksityisyyden loukkauksia. Tarkastelun kohteena on saman valmistajan kaksi eri älytelevisiota. Työn teoriaosassa esitellään älytelevision ominaisuuksia sekä sen kehityspolku tähän päivään asti. Teoriaosassa käydään läpi älytelevision tietoturvariskejä, mahdollisia hyökkäystapoja sekä tietoturvan parantamista. Aiheesta tehtyjä muita tutkimuksia esitellään myös laajasti. Tutkimuksen empiirisessä osassa esitellään tutkimusympäristö, käytetyt laitteet ja datan keruu- sekä analyysisuunnitelmat. Tutkimusosassa kerätään älytelevisioiden tietoliikennedataa sen keräämiseen tarkoitetulla ohjelmalla. Tutkimusosassa lisäksi analysoidaan kerättyä dataa erilaisin keinoin. Älytelevision valmistajan laatima tietosuojakäytäntö on hyvin puolueellista luettavaa. Tietosuojakäytäntö on tehty lähinnä suojaamaan valmistajan oikeuksia. Tietosuojakäytäntö on pakotettu hyväksymään, jos haluaa liittää älytelevision internetiin ja käyttää siinä olevia sovelluksia. Sovellusten sekä toimintojen tietoliikenteen datasta on mahdollista huomata erilaisia tietoturvaongelmia. Älytelevisioon löytyy uusi ohjelmistoversio, mutta päivitystä ei voi tehdä langattomassa verkossa. Älytelevision selainta ei voi päivittää tai poistaa, koska sopimus on loppunut toimittajan ja älytelevision valmistajan välillä. Älytelevisiot myös keräävät käyttäjien tietoja ja jakavat niitä eteenpäin valmistajalleen tai kolmannelle taholle.