Lohkoketjuteknologian sovellusmahdollisuudet toimitusketjun jäljittämisessä - Mäkitalo, Matilda (2020)
Tutkielmassa syvennytään lohkoketjuteknologiaan ja tarkastellaan sen sovellusmahdollisuuksia toimitusketjun jäljittämisessä. Lohkoketjuteknologia on kohtalaisen tuore teknologinen innovaatio, joka on tullut tunnetuksi finanssialalla kryptovaluutta Bitcoinin kautta. Lohkoketjuteknologia uutena innovaationa on kerännyt kiinnostusta laajasti eri aloilla ja tässä tutkielmassa käsitellään lohkoketjuteknologian sovelluksia logistiikan alalla, toimitusketjujen jäljittämisessä. Toimitusketjut ja niiden hallinta ovat kohdanneet useita haasteita tuotannon globalisaation myötä, erityisesti puutteellisen päästä päähän jäljitettävyyden sekä informaation asymmetrian kohdalla. Näihin haasteisiin toimivana ratkaisuna voidaan nähdä lohkoketjuteknologia sen avainetujen: tiedon muuttumattomuuden, läpinäkyvyyden sekä hajautettavuuden ansiosta. Tämän tutkielman tarkoituksena on kartoittaa toimitusketjun jäljittämisen mahdollistavien lohkoketjuteknologian sovelluksien nykytilaa, mahdollisia haasteita sekä tulevaisuuden näkymiä kolmella valitulla teollisuuden alalla. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jossa tieteellisen tutkimuksen kriteerit täyttävää aineistoa on lähdetty etsimään määritellyin hakusanoin valituista tietokannoista.