Engineering an experience : pre-production challenges in video game development - Paulaharju, Waltteri (2021)
Tämä raportti on Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian laitoksen kandidaatintutkielma. Tutkielman aiheena on esituotantovaiheen ongelmat sekä kehitysmenetelmät videopeliteollisuudessa, ja tutkimus suoritettiin analysoimalla toteutuneiden videopeliprojektien postmortem-kirjoituksia. Tutkielmalla on kaksi pääasiallista tavoitetta: Ensimmäisenä pyritään tunnistamaan yleisiä ja merkittäviä haasteita videopelikehityksen varhaisessa vaiheessa. Toiseksi samasta aineistosta sekä aiemmasta tutkimuksesta pyrittiin tunnistamaan kehitysmenetelmiä ja käytänteitä, joilla on onnistuttu vähentämään esituotantovaiheen riskejä. Tutkielmassa tunnistettiin kolme korkean tason haastetta, joita kohdataan esituotantovaiheessa tai esituotantovaiheen aikaisista toimista johtuen: (1) aikataulu, (2) määrittely sekä (3) laajuus. Tavanomainen syy näille haasteille vaikuttaisi olevan esituotantovaiheen puutteellisuus sekä kiire siirtyä nopeasti tuotantovaiheeseen huolimatta puutteellisesta suunnittelusta sekä ideoiden validoinnista. Vaikkakaan ei voida tyhjentävästi sanoa, mitkä kehitysmenetelmät johtavat parhaaseen lopputulokseen esituotantovaiheessa, tutkimusaineiston perusteella voidaan todeta, että huolellinen esituotantovaiheen aktiviteettien suorittaminen voisi vähentää esituotantovaiheesta tai sen puutteesta aiheutuvia riskejä. Tällaisia aktiviteetteja ovat muun muassa aikainen prototypointi ja testaus sekä hyödyllisestä ja kattavasta dokumentoinnista huolehtiminen. Ketterät kehitysmetodologiat saattavat osaltaan parantaa ideoiden validointia aikaisessa vaiheessa sekä tuotanto-organisaation keskistä viestintää.