Systems & design thinking : from practice to theory in game design - Harja, Jonne (2020)
Pelisuunnittelu on sekä tutkimuksellisesti, että ammatillisesti vielä suhteellisen nuori ala. Tämä näkyy jatkuvana muutoksena ja tyytymättömyytenä alalla työskentelevillä sekä aihetta tutkivilla. Erityinen pelisuunnittelussa käytettävä ammattisanasto, mallit sekä työkalut odottavat vielä vakiintumistaan ja projektien kaupallinen onnistumisprosentti on hyvin heikko. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin pelitutkimuksen avaintutkimusta sekä arvostettua ammatillista kirjallisuutta selvittäen, kuinka arvostetut pelisuunnittelijat puhuvat ammatistaan ja työskentelytavoistaan sekä kuinka kokonaisuutta on tutkittu tieteellisesti. Lisäksi tarkasteltiin mitä kognitiivisia ja teoreettisia malleja pelisuunnittelussa on tutkittu sekä mihin suuntaan tältä osalta ollaan pelitutkimuksessa menossa. Tutkimuksessa havaittiin, että vaikka joitakin pelisuunnittelun viitekehyksiä ja malleja on kehitetty, ei niitä olla päästy vertaamaan laadullisesti toisiinsa. Kuitenkin sanasto on vakiintumassa ja kehitys on oikeaan suuntaan. Peliala olisi tahtoa omaksua lisää yhteistä kieltä ja myös digitaalisia työkaluja.