Arjen esineestä muotoilun klassikoksi : käyttöhuonekalun ja designklassikon piirteitä Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-nojatuolissa - Kelloniemi, Niina (2017)
Kandidaatintutkielmani tavoitteena on tutkia suomalaisen muotoiluesineen muodostumisprosessia arjen käyttöesineestä designklassikoksi. Lähestyn aihetta taideteollisuuden näkökulmasta ja ajallisesti tutkimukseni sijoittuu suomalaisen muotoilun kultakaudesta nykypäivään. Tarkastelen aihetta tapaustutkimuksen kautta valitsemalla tutkimuskohteeksi Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle-tuolin ja erittelemällä syitä, joiden kautta se on ilmestymisensä jälkeen muodostunut käyttöesineestä designklassikoksi. Tutkin huonekalua kahdesta näkökulmasta: millaiseen käyttötarkoitukseen huonekalu on alun perin suunniteltu ja millaisia merkityksiä se on saanut nykypäivän kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoa designklassikon muodostumiseen liittyen, erityisesti Mademoiselle-huonekalun osalta. Muotoilun kohdalla klassikkoasemaan vaikuttaa esteettisyyden lisäksi vahvasti myös esineen funktionaalisuus, eli se, kuinka hyvin tuote soveltuu käyttöesineeksi. Taideteollisessa muotoilussa minua kiehtoo erityisesti tutkimani aiheen syvempi merkitys. Se, miten käytäntö, arki ja käsityö yhdistettyinä taiteeseen muodostavat mielenkiintoisen kombinaation: taideteoksen ja käyttöesineen yhdistelmän.