Asiakastransaktioiden hyödyntäminen B2B SaaS-yrityksessä data-analytiikan avulla - Mutikainen, Iiro (2020)
Tämä tutkimus on tietojärjestelmätieteen pro gradu -tutkielma, jonka tarkoituksena on data-analytiikkaa hyödyntäen selvittää, onko SaaS -yrityksen asiakkaiden transaktiodatasta mahdollista havaita ja visualisoida asiakasyritysten välisiä sidoksia. Tietojärjestelmien kehityksen seurauksena olemassa olevaa dataa halutaan hyödyntää yhä enemmän ja dataa pystytään myös käsittelemään ja hyödyntämään tehokkaammin kuin aiemmin. Yritysten välisiä sidoksia on tutkittu vuosikymmeniä. Tässä tutkimuksessa pyritään havaitsemaan näitä yritysten välisiä sidoksia data-analytiikan avulla. Tutkimuksessa havaitaan, että tiettyjen attribuuttien perusteella tehdyn ryhmittelyn avulla yritykset voidaan jaotella eri ryhmiin, jotka kuvaavat kirjallisuuden perusteella määriteltyjä yritysten välisiä sidoksia ja näiden vaiheita. Tutkimustulokset kertovat, että modernia pilviteknologiaa ja BI-työkaluja hyödyntäen on mahdollista analysoida suuriakin datamassoja ja havaita erilaisia asioita siitä. Tutkielman kirjallisuuskatsauksessa määritellään olennaisimmat käsitteet yritysten välisiin suhteisiin sekä data-analytiikkaan. Tutkielman empiirisen tutkimuksen osiossa vastataan tutkimuskysymykseen aineistosta tehtyjen analyysien perusteella, sekä pohditaan tutkimustulosten merkitystä ja mahdollisia jatkotutkimuskohteita.