Tanssi yhdistävänä rituaalina : Anna Halprinin Planetaarisen tanssin tarkastelua - Rukola, Laura (2020)
Tarkastelen taidekasvatuksen kandidaatintutkielmassani yhdysvaltalaisen tanssitaiteilija Anna Halprinin työskentelyn mukana kehittynyttä Planetaarista tanssia, jota on tanssittu ympäri maailman 40 vuotta. Planetaarisen tanssin tavoitteena on tanssia rauhan sekä merkityksellisten asioiden puolesta. Tuon esiin Planetaarisen tanssin syntytarinaa, sekä esitän kuvauksen tanssinkulusta. Halprin kutsuu Planetaarista tanssia rituaaliksi, sillä tanssi yhdistää yksilöllisen kokemuksen kollektiiviseen. Tutkin Halprinin esiin tuomia käsitteitä ”toisto” ja ”yhteys” pyrkien selittämään Planetaarista tanssia ja sen merkityksiä syvemmin. Planetaarinen tanssi tavoittelee rauhan lisäksi ykseyttä maailman kanssa, ja tulkitsen yhteyksiä itseen, toisiin kuin koko planeettaankin spiralisoivan tähden avulla, joka kiinnittyy tanssikokemukseen. Yhteyksien kietoutuminen linkittyy laajemmin ihmisyyteen kehon sekä kokemuksellisuuden kautta.