Projektipäällikön kompetenssit hajautetussa ketterässä ohjelmistokehityksessä - Häkkinen, Reeta (2020)
Monissa yrityksissä on 2000-luvun aikana siirrytty käyttämään ketteriä menetelmiä ohjelmistoprojektien toteutuksessa. Samalla merkittävä osa projekteista toteutetaan hajautetusti eri toimipisteissä tai alihankintana eri puolilla maailmaa. Näiden kahden toimintatavan yhdistäminen tuo ohjelmistoprojekteihin erinäisiä haasteita, sillä ketterät menetelmät painottavat osittain sellaisia asioita, joita on hajautetussa ympäristössä haastavaa toteuttaa. Ketterissä menetelmissä korostetaan esimerkiksi aktiivisen kasvokkain tapahtuvan kommunikoinnin merkitystä, mikä on hajautetuissa projekteissa merkittävä haaste aikaerojen ja maantieteellisen etäisyyden vuoksi. Ketterässä lähestymistavassa arvostetaan myös tiimien itseohjautuvuutta ja dokumentaatio pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä, kun taas hajautetussa ympäristössä on kommunikoinnin rajoitusten seurauksena enemmän tarvetta dokumentoinnille sekä tiimien koordinoinnille. Tässä tutkimuksessa selvitetään, millaisia haasteita ketterien menetelmien käyttö tuo hajautettuihin ohjelmistoprojekteihin, sekä millaista osaamista projektipäälliköltä vaaditaan erityisesti hajautettujen ketterien projektien johtamisessa. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tulosten perusteella hajautettujen ketterien ohjelmistoprojektien haasteet liittyvät pääosin kommunikaatioon, koordinointiin ja luottamukseen sekä etäisyyden mukanaan tuomiin haasteisiin, kuten kulttuuriin ja aikaeroihin. Näiden haasteiden pohjalta projektipäällikön taidoista hajautetuissa ketterissä ohjelmistoprojekteissa korostuvat erityisesti kommunikointiin, tiimijohtamiseen, projektinhallintaan sekä organisointiin liittyvät taidot. Tutkielman tuloksia voidaan hyödyntää projektipäällikön osaamisen kehittämisessä sekä pohdittaessa projektin toteutustapoja, kuten kannattaako projektia toteuttaa hajautetusti ja millaisia käytänteitä tällöin kannattaa suosia.