Internetin vaikutus talouskasvuun - Toivonen, Teemu (2020)
Internetillä on ollut valtaisa vaikutus siihen, miten ihmiset nykypäivänä elävät elämäänsä, joten voisi olettaa, että sen vaikutus talouskasvuun on myös ollut merkittävä. Täten tässä tutkimuksessa on pohdittu, vaikuttaako Internet talouskasvuun ja onko Internetillä ja tulonjaolla yhteisvaikutus talouskasvuun. Jos Internetillä on positiivinen vaikutus talouskasvuun, voisivat kehittyvät maat, joiden Internet-infrastruktuuri on vielä vaillinaista, pyrkiä luomaan talouskasvua Internetin avulla. Myös harvaanasutuilla alueilla Internetin saatavuutta voidaan vielä parantaa ja tähänkin lisämotiivin antaisi selvyys Internetin ja talouskasvun relaatiosta Tutkimus suoritettiin tarkastelemalla muutamia talouden kasvumalleja ja aikaisempaa aiheeseen liittyvää tutkimuskirjallisuutta. Tämän lisäksi suoritettiin myös empiirinen tutkimus, jossa tutkimuksen Noh & Yoo (2008) hypoteesia tutkittiin päivitetyllä aineistolla. Aineisto koostui 59 maasta aikavälillä 1996-2018 ja sille suoritettiin regressioanalyysi kiinteiden vaikutusten mallilla. Saadut tulokset antavat olettaa, että Internetin käyttäjien osuuden logaritmilla ja Internetin käyttäjien osuuden lisääntymisellä olisi positiivinen vaikutus talouskasvuun. Myös aiempi tutkimuskirjallisuus ja teoreettinen viitekehys tukevat näitä havaintoja. Internetin ja tulonjaon yhteisvaikutuksen olemassaolosta ei saatu luotettavia todisteita ja tämä onkin ristiriidassa aiemman tutkimuskirjallisuuden kanssa. Tämä saattaa johtua teknisestä virheestä tai ehkä mahdollisesta rakenteellisesta muutoksesta Internetin kuluttajahinnoissa. Tämän selvittäminen jätetään kuitenkin tulevaisuuden tutkimuksille.