"Suomessa ei työllä elä, saati sitten rikastu" : työssä käyvien ihmisten sukupuolittuneet köyhyyskokemukset - Nieminen, Ella (2020)
Tarkastelen tutkimuksessani työssä käyvien naisten ja miesten sukupuolittuneita köyhyyskokemuksia. Köyhyys liitetään usein mielikuviin absoluuttisesta köyhyydestä. Tutkimukseni tarkoitus on tuoda esille, että köyhyyttä esiintyy myös yhteiskunnassa näennäisesti pärjäävien piirissä. Tutkimus tuo esiin, miten eri tavoin naiset ja miehet reagoivat köyhyyteen ja, mitkä sukupuolittuneet käytännöt siihen vaikuttavat taustalla. Teoreettisena viitekehyksenä tutkimuksessa toimii Pierre Bourdieun habitus, intressi sekä hysteresis -käsitteet. Erityisesti sukupuolittuneen habituksen käsite tutkimuksessa auttaa jäsentämään ihmisten kokemuksia ja selityksiä heidän sukupuolittuneille tavoilleen tuntea ja kokea. Aineistona tutkimuksessa käytän Mikko Jakosen keräämää Töissä ja köyhä aineistoa, joka koostuu vapaamuotoisista työssä käyvien köyhyyttä koskevista kirjoituksista. Analysoin aineistoa sisällönanalyysin avulla tavoitteena löytää eroja työssä käyvien henkilöiden subjektiivisista kokemuksista. Analyysini osoittaa, että köyhyyskokemukset ovat vahvasti sukupuolittuneita, mutta niiden alkuperä on usein, sekä miehillä että naisilla, kokemus yhteiskunnan normien mukaisen sukupuoliroolin täyttämättömyydestä ja siitä aiheutuneesta arvottomuuden tunteesta. Tulokset osoittavat naisten reagoivan köyhyyteen usein stressin, väsymyksen ja ahdistuksen kokemuksilla, oman hyvinvoinnin laiminlyömisellä sekä kohdistamalla huomion omaan kehonkuvaan. Miehet puolestaan reagoivat köyhyyteen erilaisilla aggression ja turhautumisen muodoilla sekä muun muassa rationalisoimalla omaa epätoivottua tilannettaan. Tutkimukseni osoittaa, että kokemuksia ohjaa sukupuolittunut habitus ja siihen liittyvä julkisen tilan epätasainen jakautuminen sukupuolten välille.