Kuritusväkivaltaa määrittelemässä : integroiva kirjallisuuskatsaus pohjoismaisen sosiaalityön kontekstissa - Turunen, Nita (2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan kuritusväkivaltaa pohjoismaisen sosiaalityön tutkimuksen avulla. Tutkielman tehtävänä on tarkastella, miten kuritusväkivaltaa on määritelty ja tutkittu pohjoismaisen sosiaalityön tutkimuksessa. Tutkielman aineisto koostuu yhteensä 15 englanninkielisestä, vertaisarvioidusta ja tieteellisissä lehdissä julkaistusta artikkelista, jotka on koottu käyttäen integroivaa kirjallisuuskatsausta. Tutkielman aineisto on analysoitu aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla, jonka avulla muodostettiin kuritusväkivallan käsitteen määrittelystä lainsäädännön ja ihmisoikeussopimusten mukaisen määritelmän luokka. Lisäksi analyysivaiheessa muodostettiin kuritusväkivallasta tehdyn tutkimuksen luokiksi kuritusväkivalta yhteiskunnallisena ongelmana, kuritusväkivallan vaikutukset lapseen, kasvatustyylit ja vanhemmuus sekä vanhemman ja lapsen sukupuoli. Tutkielman aineiston perusteella kuritusväkivallan keskeisenä määritelmän käyttönä ilmeni lainsäädännöllinen näkökulma, josta otettiin suoria lainauksia kuvaamaan sitä, miten lainsäädännön kautta on otettu yhteiskunnallisesti kantaa kuritusväkivallan vahingollisuuteen. Muilta osin tutkielman aineiston perusteella kuritusväkivallan määrittely jää paikoitellen ohueksi tai lyhyeksi kuritusväkivallan tai fyysisen kurituksen kuvailuksi. Samalla varsinaista lopputulosta käsitteen määrittelystä ei tämän tutkielman perusteella voida esittää. Kuritusväkivallasta tehty tutkimus näyttäytyy tutkielman aineiston perusteella sekä yhteiskunnallisena että kasvatuksellisena kysymyksenä. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta pohjoismaisen sosiaalityön tutkimuksen kuritusväkivallasta olevan vähäistä. Kuritusväkivaltaan liittyvää tutkimusta olisi lisättävä ja kuritusväkivallan käsitteen määrittelyä tulisi jatkaa.