Toiminnanohjausjärjestelmän muutosprosessin hyödyt ja haasteet pk-yritysten näkökulmasta - Patana, Valtteri (2020)
Pienten ja keskisuurten yritysten toiminnanohjausjärjestelmiä (ERP-järjestelmiä) ja niiden käyttöä koskeva tutkimus on lisääntynyt viime vuosien aikana, mutta edelleen suuri osa ERP-tutkimuksista pohjautuu suurten yritysten ERP-prosessin tutkimukseen ja pk -yritykset ovat jääneet tutkimuskirjallisuudessa vähemmälle huomiolle. Tämän tutkimusaukon täydentämiseksi tässä systemaattisena kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa selvitetään toiminnanohjausjärjestelmän muutosprosessia pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Lisäksi tutkielmassa käydään läpi ERP-muutosprosessiin liittyviä hyötyjä ja haasteita pienten ja keskisuurten yritysten näkökulmasta. Tutkielman tulosten mukaan yhä useampi pk-yritys on ottanut kilpailupaineiden kasvaessa käyttöönsä ERP-järjestelmän, joita on suunnattu enenevissä määrin myös pk-yritysten käyttöön. Keskeisimmiksi hyödyiksi nousivat esille ERP-muutosprosessissa strategisen vision mahdollistaminen, yrityksen yhteneväisten standardien noudattamisen mahdollisuus, läpinäkyvyyden lisääntyminen sekä avoimuuden saavuttaminen. ERP-muutosprosessissa pk -yrityksiä haastaa erityisesti henkilöstöön ja kirjaamiseen liittyvät asiat. Työntekijät eivät ymmärrä, miksi ERP-järjestelmään on tärkeä kirjata ja lisäksi kirjaamisprosessi voi olla hankala ja viedä pois aikaa itse työn tekemisestä. Osaavaa henkilöstöä on usein niukasti, eikä työntekijöillä ole aikaa perehtyä järjestelmän käyttöön perustoimintoja syvällisemmin. Myös IT-osaston puute sekä kustannukset haastavat pk-yrityksiä ERP-muutosprosessissa.