Pilvilaskenta 5G-aikakaudella - Kinnunen, Mauri (2020)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena, on tehdä yleiskatsaus siitä, millaista pilvilaskenta tulee olemaan viidennen sukupolven aikana telekommunikaatiossa. Kaikki alkaa siitä, miten lyhenne ”5G” määritellään. Useilla akateemikoilla ja liike-elämän toimijoilla, on siitä erilaisia näkemyksiä. Tässä tutkielmassa syvennytään myös mahdollisiin 5G:n hyötyihin, sekä haasteisiin, joita sillä saattaa tulevaisuudessa olla. Kirjallisuuskatsauksen perusteella selviää, kuinka pilvilaskenta kehittyy sumu- tai reunalaskennaksi tulevaisuudessa, tai jopa tänä päivänä. Tämän ymmärtämiseksi, on oleellista suurin piirtein tietää, millainen on pilviradioliityntäverkon (C-RAN) arkkitehtuuri, ja millaisia heterogeeniset tietoverkot ylipäätään ovat. Tutkielman viimeinen osa kertoo multiyhteysreunalaskennan (MEC) paradigmasta, joka on useiden alueellisten foorumien ja projektien standardisointiprosessin tulos. Lisäksi, tutkielman lopussa on tehty synteesiä tutkimusprosessin tuloksista ja johtopäätöksistä.