Tietojärjestelmä julkisen hankinnan kohteena - Piipponen, Jaana (2020)
Julkisen sektorin tietojärjestelmähankintoihin käytetään vuosittain huomattava määrä julkisia varoja. Tietojärjestelmähankinnat ovat yleensä kompleksisia hankintoja ja julkisiin hankintoihin kohdistuva EU-tasoinen sekä kansallinen sääntely monimutkaistaa julkishallinnon tietojärjestelmähankintoja entuudestaan. Tästä huolimatta julkisiin tietojärjestelmähankintoihin liittyvää ja niiden koko elinkaaren kattavaa tieteellistä tutkimusta on tehty melko vähän. Tämän tutkielman tarkoituksena olikin selvittää julkisiin tietojärjestelmähankintoihin liittyviä tyypillisimpiä ja kompleksisuutta aiheuttavia ominaispiirteitä sekä tavoitteena ymmärtää julkisen tietojärjestelmähankinnan käsitettä laajemmin ja kattaen hankinnan koko elinkaaren. Tutkimuksessa havaittiin, että julkinen tietojärjestelmähankinta on käsitteenä laaja ja monimuotoinen. Hankintalainsäädännön lisäksi julkisissa tietojärjestelmähankinnoissa on huomioitava muiden säännöksien määräyksiä. Sääntely on myös lähes kaikkien tunnistettujen ominaispiirteiden taustalla ja se vaikuttaa koko tietojärjestelmähankinnan elinkaaren ajan. Julkisen hankinnan elinkaari alkaa hankintaidean analysoinnista ja päättyy hankintasopimuksen voimassaolon päättymiseen. Toimittajilla on kuitenkin oikeus oikaisupyynnön ja markkinaoikeusvalituksen tekemiseen, mitkä saattavat johtaa jopa hankintaprosessin keskeytymiseen ja hankinnan uudelleen suorittamiseen. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja sen tuloksena muodostettiin julkisten tietojärjestelmähankintojen käsitteellinen malli, koostettiin yhteenveto julkisten tietojärjestelmähankintojen ominaispiirteistä sekä kuvaus tietojärjestelmähankinnan vaiheista ja tehtävistä.