Situation awareness and Cyber Kill Chain when Russian cyber operators hacked Democratic National Committee - Pajala, Erno (2020)
Tämä kandidaatintutkielma on tutkimus Yhdysvaltojen demokraattinen kansallinen komitean reagoinnista ja toimenpiteistä, kun Venäjä hakkeroitui komitean tietoverkkoihin. Tutkielma tarkastelee nimenomaisesti sitä, tekikö komitea oikeat toimenpiteet. Venäjä hakkeroi Yhdysvaltojen demokraattipuolueen vuosina 2015 ja 2016 ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Tapahtumia on analysoitu käyttäen kyberturvallisuusviitekehystä yhdistettynä tilannetietoisuusteoriaan. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielma käsittelee kyberoperaatioita keskittyen kyberpuolustukseen sekä tilannetietoisuuteen päätöksenteon tarkastelussa, tietojärjestelmätieteen näkökulmasta. Tilannetietoisuus on tärkeä osa päätöksentekoa, joka voi olla helposti puutteellista monista tekijöistä riippuen. Tarkasteltuja tapauksia on kolme. Ensimmäinen alkoi 2015 kesällä, kun Venäjä hakkeroi demokraattisen kansallisen komitean tietoverkot. Toinen tapaus koskee jo mainittua Venäjän hakkerointia, mutta tilannetietoisuus muuttui merkittävästi toisessa tapauksessa. Kolmas tapaus alkoi 2016, kun toinen kyberoperaattori Venäjältä hakkeroi demokraattisen kansallisen komitean tietoverkot ja alkoi varastamaan tiedostoja kyseisistä verkoista. Tämä tutkielma tarkastelee, millaisia kyberoperaatioita Venäjä teki Yhdysvaltojen 2016 presidentinvaaleissa. Toimittiinko tilanteessa viitekehyksen mukaan ja oliko toiminta tilannetietoisuusteorian pohjalta oikeaa? Mainittuja aiheita ei ole tutkittu tilannetietoisuuden näkökulmasta. Lähdemateriaali kostuu osittain viranomaisten raporteista ja monipuolisista kansainvälisten mediatalojen uutisista, sillä akateemista tutkimusta aiheesta on niukasti.