Käytettävyyshaasteet usean asiakasorganisaation toiminnanohjaustoteutuksessa - Saastamoinen, Anna (2020)
Ottamalla käyttöön toiminnanohjausjärjestelmän organisaatio voi saavuttaa monia etuja. Toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotot kuitenkin usein epäonnistuvat. Järjestelmän käytettävyyden on todettu olevan yksi käyttöönoton onnistumiseen vaikuttava tekijä. Toiminnanohjausjärjestelmät ovat yhä useammin pilvipohjaisia, usealle asiakasorganisaatiolle toimitettavia, palveluita. Pilvipohjaisuuden on todettu voivan parantaa järjestelmän käytettävyyttä. Toisaalta pilvipohjaisuus voi aiheuttaa myös haasteita esimerkiksi järjestelmän mukauttamiselle. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millaisia käytettävyysongelmia usean asiakasorganisaation toiminnanohjaustoteutuksissa kohdataan. Tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä osuudesta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin aiemmassa tutkimuksessa havaittuja toiminnanohjausjärjestelmien käytettävyysongelmia ja luotiin viitekehys empiiriselle tutkimukselle. Empiirinen tutkimus suoritettiin tapaustutkimuksena, jossa haastateltiin pilvipohjaisen toiminnanohjausjärjestelmän loppukäyttäjiä yhden asiakasorganisaation sisällä. Tutkimuksen tuloksena todettiin, että pilvipohjaisissa toiminnanohjausjärjestelmissä on monia samoja käytettävyysongelmia, joita toiminnanohjausjärjestelmistä on aiemmassa tutkimuksessa tunnistettu. Eniten esiin noussut käytettävyysongelma liittyi järjestelmän tehtävätukeen ja erityisesti terminologian hankalaan ymmärrettävyyteen. Järjestelmässä oli myös hyvin vähän automatisointia. Käyttäjillä oli myös hankaluuksia tunnistaa, mitä vaiheita tehtävien suorittamiseen liittyi. Järjestelmän käyttöä oli hankala oppia ilman ohjeita tai perehdytystä, ja käyttötauon jälkeen käyttäjillä kului aikaa järjestelmän uudelleen opetteluun. Käyttäjien oli myös vaikea tulkita järjestelmän näyttämiä virheilmoituksia, ja joistakin virhetilanteista palautuminen oli työlästä. Osa käyttäjistä koki järjestelmän käytön epämiellyttäväksi ja aikaa vieväksi. Tutkimuksesta kävi ilmi, etteivät loppukäyttäjät kiinnitä erityistä huomiota järjestelmän pilvipohjaisuuteen. Pilvipohjaisuus koettiin pääosin positiivisesti järjestelmän helpon saatavuuden vuoksi.