Microbiota and reduction of volatile organic compounds in commercial green wall systems - Salmivirta, Elisa (2020)
Sisäilman laadun ylläpidossa pääpainona on ollut haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC-yhdisteiden) vähentäminen. Kaupungistuminen on vähentänyt ihmisten altistumista ympäristömikrobeille, jonka on havaittu vaikuttavan immuunisairauksien yleistymiseen. Aktiiviviherseinät hyödyntävät monimuotoista mikrobistoa VOC-yhdisteiden hajottamiseen. VOC-yhdisteiden poistotehosta in situ ei ole julkaistu ennen tätä tutkimusta ja aiemmat mikrobiyhteisötutkimukset ovat keskittyneet VOC-hajottajamikrobien tunnistamiseen. Poistotehoa seurattiin keräämällä VOC-näytteitä kolmesta eri mittauspisteestä—viherseinän ulostuloilmasta, viherseinän sisältämästä huoneesta, sekä kontrollihuoneesta ilman viherseinää. Mikrobiyhteisöjen rakennetta tutkittiin 16S rRNA sekvensoimalla näytteitä hanavedestä, viherseinän kasteluvedestä, sekä viherseinän ulostuloilmasta. VOC-yhdisteiden kokonaispitoisuudet havaittiin mataliksi, eikä mittauspisteiden välillä havaittu merkitseviä eroja. Kasteluveden mikrobiyhteisön havaittiin olevan Betaproteobacteriales –heimon dominoima. Kaksiulotteisessa NMDS-ordinaatio kuvaajassa aktiiviviherseinän ulostuloilman mikrobiomi erottui omaksi ryhmäkseen vesinäytteistä, ja muistutti sisäilman tyypillistä mikrobiomia, sisältäen runsaasti iholla esiintyviä aktinobakteereja. Lajispesifisellä qPCR –menetelmällä testattu patogeeninen Legionella pneumophila ei huomattu lisääntyvän aktiiviviherseinissä, vaikka patogeeni havaittiin muutamista näytteistä.