Sosiaalisen median rooli kuluttajan ja brändin välisessä suhteessa - Brandstack, Taina (2020)
Sosiaalinen media on muokannut kuluttajan ja brändin välistä vuorovaikutusta. Sosiaalisella medialla on nykyään merkittävä rooli brändien markkinoinnissa, ja kuluttajilla on mahdollisuus seurata brändejä sosiaalisen median avulla ja näin ollen he ovat alttiimpia brändin markkinointiviestinnälle. Sosiaalisen median avulla kuluttajalla on mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa brändin kanssa, ja kuluttajan on helpompi kuvitella brändi kokonaisuutena. Kuluttajan ja brändin väliseen suhteeseen vaikuttaa monia eri tekijöitä, joita pyritään selvittämään tämän tutkimuksen avulla. Tutkimuksessa haluamme sel-vittää, mistä eri dimensioista kuluttajan ja brändin välinen suhde muodostuu, ja mikä on sosiaalisen median vaikutus näihin dimensioihin. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millä tavalla sosiaalinen media muokkaa kuluttajan ja brändin välistä suhdetta. Tutkimuksen viitekehyksen teoriapohjana toimivat Fournierin (1998) sekä Khamitovin (2019) brändisuhteen määritelmät. Tutkimusmenetelmänä toimi kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus ja tutkimusmetodina käytettiin haastattelumenetelmää. Haastattelujen avulla haluttiin kuulla kuluttajien mielipiteitä brändin sosiaalisesta mediasta, ja miten se on vaikuttanut brändin ja kuluttajan väliseen suhteeseen. Tutkimusta varten haastateltiin 11 kuluttajaa ja ainestoa tulkittiin teemoittain. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että sosiaalisella medialla on vaikutusta brändin ja kuluttajan väliseen suhteeseen, ja erityisesti sillä pystytään muokkaamaan kuluttajien mielikuvia brändistä. Sosiaalisen median vaikutusta kuluttajan ja brändin väliseen suhteeseen peilattiin kuuden eri dimension kautta, jotka olivat sitoutuminen, rakkaus, minä yhteys, luottamus, keskinäinen riippuvuus ja samaistuminen. Sosiaalisen median avulla yrityksen on helpompi viestiä haluamiaan teemoja, sekä tuoda esille tärkeinä pitämiään arvoja. Yrityksen on helpompi informoida seuraajiaan sekä luoda viihdearvoa kuluttajille sosiaalisen median avulla. Kuluttajat ovat kuitenkin tarkkoja millaista sisältöä he seuraavat ja he kokevat, että sisällön tulee olla heitä kiinnostavaa ja puhuttelevaa.