Eeppinen vertaus runoelmassa Ilias Latina - Sipola, Tuomo (2020)
Tässä maisterintutkielmassa käsittelen antiikin kirjallisuuteen kuuluvaa latinankielistä runoelmaa Ilias Latina. Se on ilmeisesti opetuskäyttöön tarkoitettu 1070 heksametrisäkeestä koostuva lyhennelmä Homeroksen Ilias-eepoksesta. Teoksen kirjoittajaksi on esitetty useita henkilöitä, mutta nykyisin uskotaan kirjoittajan olleen Baebius Italicus. Huomattava piirre on runoelman alku- ja loppusäkeiden ensimmäisistä kirjaimista muodostuva akrostikon Italicus scripsit "Italicus kirjoitti". Teoksen katsotaan säilyttäneen Iliaan tapahtumat länsimaisten ihmisten mielissä keskiajalla, kun kreikankielistä alkuperäistarinaa ei tunnettu.