IoT ikäihmisten lääkkeidenhoidon tukena - Ekman, Heljä (2020)
Lääkeohjelman noudattaminen laskee huomattavasti puolen vuoden jälkeen hoidon aloittamisesta. Ilmiötä pyritään ymmärtämään erilaisten mallien avulla, mutta tieto yksilötason syistä jättää lääkkeet ottamatta on vielä vähäistä. Tämän työn tarkoitus on tutkia, millä tavalla IoT-teknologiaa voidaan hyödyntää keräämään luotettavaa dataa lääkeohjelman noudattamisesta. Ongelmaa lähestytään suunnittelutieteen menetelmän avulla. Ongelma jaetaan dataan keruuseen, datan tallennukseen ja datan analysointiin. Datan keruun osaongelman ratkaisua aletaan hakemaan kehittämällä prototyyppi, joka muistuttaa käyttäjäänsä ottamaan lääkeet tiettyyn aikaan ja kerää tietoa lääkkeiden otosta. Laitekehitys perustuu vaatimuksiin, jotka nousivat esille aiemmista tutkimuksista vastaavanlaisista järjestelmistä. Kehitetty prototyyppi on proof-of-concept-tyyppinen järjestelmä, joka hälyttää ennalta määrättyyn aikaan ja kirjaa tiedon hälytyksen kuittauksesta ja lähettää tätä LoRaWAN-viestinä eteenpäin palvelimelle, josta se voidaan integroida osaksi Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen TEHO-hankkeessa kotihoidon tueksi kehitettyä järjestelmää.