Laatupisteytyksen käyttö julkisen hankinnan kilpailutuksessa - Aalto, Konsta (2020)
Suomessa julkinen sektori hankkii tavaroita ja palveluja vuosittain noin 35 miljardilla eurolla. Kilpailuttamalla julkisia hankintoja pyritään saavuttamaan tilanne, jossa julkisilla varoilla saataisiin hinta-laatu-suhteeltaan mahdollisimman edullisia tuotteita, palveluita ja urakoita. Tutkimus ajoittuu aikaan, jolloin hankintalakiin tehtiin keskeisiä muutoksia, joiden yhtenä lähtökohtana ja tavoitteena oli julkisten varojen mahdollisimman tehokas käyttö. Laatua ja sen mittaamista voidaan pitää hankintaprosessin yhtenä haastavimmista vaiheista. Laadun voi ymmärtää monella tapaa ja tämän lisäksi se koetaan eri tavoin. Tästä syystä hankintayksikön tulee kiinnittää erityistä huomiota laadun määrittelyyn ja kuvaamiseen. Tutkimuskysymyksenä tässä tutkielmassa on; Mitä eri keinoja hankintayksikkö voi käyttää määrittäessään laatua kilpailutettavalle hankinnalle? Lisäksi pyrin selvittämään, onko laatupisteytyksellä ollut todellista vaikutusta kilpailutuksen voittajaan.