Aktivoimaantuneet ja aktivoimattomat : vuoden 2018 julkinen keskustelu aktiivimallista Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksissa - Turpeinen, Joose (2020)
Tutkielmassa tarkasteltiin julkista keskustelua aktiivimallista sen käyttöönottovuoden 2018 ajalta. Aineistona käytettiin Helsingin Sanomista löytyviä mielipidekirjoituksia ja niistä löytyviä julkisia kannanottoja, eli vaateita. Teoreettisena apuna hyödynnettiin Luc Boltanskin ja Laurent Thévenot'n oikeuttamisteoriaa ja varsinaisena metodina konteksin mukaan painotettua julkisen oikeuttamisen analyysia.