Pariterapian hiljaisissa hetkissä havaittava parin välinen monitahoinen yhteys - Itäkylä, Antti (2020)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietoa pariterapian hiljaisissa hetkissä havaittavasta parin välisestä yhteydestä monitahoisena ilmiönä. Yhteyttä tarkasteltiin kiinnittämällä huomiota parin väliseen kognitiivisen, moraalisen ja emotionaalisen tason vuorovaikutukseen, jotka heijastavat yhteyden eri tasoja. Lisäksi tavoitteena oli ymmärtää, miten nämä yhteyden eri tasot ilmentävät parin välisen yhteyden luonnetta vetovoimana tai kumppanuutena. Tutkimus perustui Relationaalinen mieli -hankkeen 12 pariskunnan videoituihin pariterapiaistuntoihin, joita analysoitiin keskustelunanalyysin keinoin kiinnittämällä huomiota parin väliseen sanalliseen ja sanattomaan vuorovaikutukseen. Kaikista algoritmin paikantamista 389 matalan äänienergian kohdista parin välistä yhteyttä ilmentäviin hetkiin luokiteltiin 109 hiljaisuutta. Aineiston ja tutkimuskirjallisuuden vuoropuhelun pohjalta yhteyttä ilmentävät hiljaisuudet luokiteltiin edelleen kognitiivisen tason samanmielisyyteen (69) ja me-henkisyyteen (6), moraalisen tason sitoutumiseen (11) sekä emotionaalisen tason tunneyhteyteen myönteisten (24) ja kielteisten tunteiden (16) piirissä. Yhteyden eri tasojen havaittiin olevan osittain päällekkäisiä, mutta ilmentävän kuitenkin parin välistä yhteyttä eri näkökulmista, joiden kaikkien huomioiminen on tärkeää. Parin välisen yhteyden eri tasojen lisäksi oltiin kiinnostuneita yhteyden luonteesta vetovoimana tai kumppanuutena. Vetovoiman havaittiin olevan emotionaalisen ja kognitiivisen tason ilmiö siltä osin, kun hiljainen hetki kuvasi parin välistä intohimon ja romanttisen viehätysvoiman kaltaista jännitettä. Vetovoiman kaltaiseen yhteyteen luokiteltiin neljä (4) hiljaista hetkeä. Kumppanuuden havaittiin sisältävän kognitiivisen, moraalisen sekä emotionaalisen tason piirteitä siltä osin, kun hiljaisuus ilmensi lämminhenkistä me-henkisyyttä, sitoutumista tai läheisyyden tunteita. Kumppanuutta ilmentäviä hiljaisia hetkiä löytyi aineistosta 25. Tämän tutkimuksen perusteella parin välistä yhteyttä esiintyy pariterapian hiljaisissa hetkissä ja se voi ilmetä toisen osapuolen yksipuolisessa tai molempien osapuolten vastavuoroisessa viestinnässä. Yhteys on monitahoinen ilmiö, joka rakentuu monen tasoisessa vuorovaikutuksessa ja saa erilaisen luonteen sen mukaan, miten eri vuorovaikutuksen tasot painottuvat ja mitä sisältöjä ne saavat. Parin välinen yhteys voi ilmetä sekä vetovoiman että kumppanuuden kaltaisena romanttisena rakkautena tai kaikille suhteille tyypillisenä ei-romanttisena yhteytenä. Yhteyden monitahoisuuden ymmärtäminen on tärkeää, jotta paria voidaan tukea kokonaisvaltaisen yhteyden rakentamisessa.