"Matka jatkuu" : ylipainoisten aikuisten elämäntapamuutos tarinoina - Oja, Ulla-Maija (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan ylipainoisten aikuisten elämäntapamuutosta tarinoina. Tarkoituksena on myös ymmärtää ylipainoisten aikuisten elämäntapamuutoksen moniulotteisuutta. Tutkimus on osa laajempaa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyössä toteuttamaa kaksivuotista verkkopohjaista Muutosmatka-elämäntapainterventiota. Interventio toteutettiin vuosina 2015–2018. Tutkimuksen aineisto koostui Muutosmatka-interventioon osallistuneiden ylipainoisten aikuisten (n=18) verkkojakson I ja II puolistrukturoiduista verkkopäiväkirjoista. Tutkimukseen valitut olivat pudottaneet painoa vähintään 5 % intervention ensimmäisten 12 kk aikana. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti narratiivisella tutkimusotteella. Aineiston analyysin kautta ylipainoisten aikuisten elämäntapamuutoksesta rakentui kaksi tarinatyyppiä: Pienin askelin ja Hyväksyen eteenpäin. Pienin askelin – tarinatyypissä elämäntapamuutoksen ja tunnetilojen kuvaukset liittyivät käyttäytymisen muutokseen ja hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuviin tietoisuusharjoituksiin. Fyysinen aktiivisuus synnytti iloa ja mielihyvää. Syömiskäyttäytymisen muutosten kuvauksille oli tunnusomaista vaihtelevat tunnetilojen kokemukset. Negatiiviset tunnetilat aiheuttivat tunnesyömistä ja ahmimiskäyttäytymistä. Säännöllisen ruokarytmin toteutuminen ja terveellisten ruokavalintojen lisääntyminen synnyttivät onnistumisen iloa ja tyytyväisyyttä. Sosiaalinen tuki oli Pienin askelin – tarinatyypissä tärkeä positiivisten tunnetilojen synnyttäjä. Hyväksyen eteenpäin - tarinatyypissä elämäntapamuutoksen ja tunnetilojen kuvaukset liittyivät hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuviin tietoisuus- ja hyväksyntäharjoituksiin. Tietoisuusharjoitusten synnyttämät tunnetilat olivat tietoisen syömisen ja hengitysharjoitusten herättämiä positiivisia kehollisia kokemuksia. Havainnoiva minä ja hyväksyntä prosessien harjoitukset synnyttivät voimakasta tunnetilojen kuvausta, kuten itsesyytöksiä, riittämättömyyttä sekä ulkopuolisuuden ja rakkaudettomuuden kokemuksia. Negatiivisten tunnetilojen hyväksyminen edellytti uudenlaista suhtautumista omiin ajatuksiin ja tunteisiin, mikä vei aikaa ja synnytti ristiriitaisia tunnetiloja. Hyväksyntätaidot olivat tärkeä osa Hyväksyen eteenpäin – tarinatyypin elämäntapamuutosta. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva ylipainoisten aikuisten elämäntapamuutos on yksilöllinen ja synnyttää moninaisia tunnetiloja. Tunnetilojen tiedostaminen, käsitteleminen ja hyväksyminen edistävät omien arvojen mukaisia terveystekoja.